Κυκλώνας Μίλτον αναδεικνύει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη Φλόριντα

Κυκλώνας Μίλτον αναδεικνύει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη Φλόριντα


Ο κυκλώνας Μίλτον, που προκαλεί ταχύτητες λίγο ανώτερες από 150 χιλιόμετρα την ώρα, εξελίσσεται πάνω από τη Φλόριντα και κατευθύνεται προς τα ανατολικά, εκτός της χερσονήσου, όπως ανέφερε ο Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Σπανίως οι τυφώνες φθάνουν στην ξηρά με τη μέγιστη κατηγορία, κάτι που έχει συμβεί μόλις 3-4 φορές στα τελευταία 100 χρόνια. Η κατάσταση τότε θα ήταν εντελώς διαφορετική, όπως το παράδειγμα της Κατρίνα, που προκάλεσε σοβαρές καταστροφές καθώς ήταν κατηγορίας 3 και έφτασε στην ξηρά», τόνισε.

Η καταιγίδα φέρνει πάντα μεγάλη βροχόπτωση και υπάρχει ανησυχία καθώς οι στάθμες της θάλασσας ανεβαίνουν. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι η αύξηση θα μπορούσε να φτάσει τα 4 μέτρα, οι τελευταίες αναφορές δείχνουν ότι η στάθμη ανεβαίνει, αν και όχι σε τόσο υψηλά επίπεδα. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ επισημαίνει τις περιοχές με τις μεγαλύτερες προσδοκώμενες αυξήσεις. Ο κυκλώνας, αυτή τη στιγμή πάνω από τη Φλόριντα, αναμένεται ότι θα απομακρυνθεί από την ξηρά και θα εισέλθει στον Ατλαντικό αργά σήμερα το βράδυ.

Ο κ. Λαγουβάρδος εξήγησε ότι οι κυκλώνες πάντα εξασθενούν όταν βρίσκονται πάνω από την ξηρά, καθώς χάνουν την πρόσβαση στους υδρατμούς της θάλασσας. Παρ’ όλα αυτά, οι άνεμοι και οι βροχοπτώσεις παραμένουν ισχυρές. Ενδέχεται να συνεχίσει ως τροπική καταιγίδα για αρκετές ημέρες, επηρεάζοντας μόνο ναυτικές δραστηριότητες. Ωστόσο, οι προβλέψεις δείχνουν πως τα νερά θα καθυστερήσουν να υποχωρήσουν, κάτι που μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα και δημιουργήσει μεγάλες ζημιές, όπως συνέβη στην Κατρίνα.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και για την κλιματική κρίση, που φαίνεται να επηρεάζει αυτά τα φαινόμενα, με την αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα να οδηγεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες της θάλασσας. Ο κ. Λαγουβάρδος υπογράμμισε πως η φετινή χρονιά είναι πλούσια σε τροπικούς κυκλώνες, με εννέα να έχουν ήδη σχηματιστεί, έναντι του μέσου όρου. Οι υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ένταση των φαινομένων αυτών.

«Αυτά τα φαινόμενα βιώνονται κάθε χρόνο και οι τροπικοί κυκλώνες είναι από τα πιο ισχυρά και καταστροφικά στοιχεία της φύσης. Εκτός από την Αμερική, και πολλές άλλες χώρες, όπως η Κούβα και η Αϊτή, πλήττονται σοβαρά. Δυστυχώς, όταν η Αμερική πλήττεται από τέτοια φαινόμενα, η δημοσιότητα είναι πολύ μεγαλύτερη», πρόσθεσε.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts