Κλείσιμο του 3ου ειδικού σχολείου Χανίων λόγω κρούσματος νορβηγικής ψώρας

Κλείσιμο του 3ου ειδικού σχολείου Χανίων λόγω κρούσματος νορβηγικής ψώρας


Κρούσμα νορβηγικής ψώρας αναφέρθηκε σε σχολείο των Χανίων, οδηγώντας σε άμεσο κλείσιμο της σχολικής μονάδας. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Αντώνη Βαρδάκη, οι διαδικασίες κινητοποίησης είχαν άμεση ανταπόκριση. «Ακολουθήσαμε τις οδηγίες του υγειονομικού τμήματος. Οι καθαρίστριες προχώρησαν σε απολύμανση του χώρου και στη συνέχεια ειδικός συνεργάτης ανέλαβε την ολοκληρωμένη απολύμανση», δήλωσε ο Αντώνης Βαρδάκης. Περιμένουν, μάλιστα, επίσημη ανακοίνωση από τις υγειονομικές αρχές που θα διευκρινίσει τη διάρκεια του κλεισίματος και τους λόγους της απόφασης.

Η ψώρα προκαλείται από το ανθρώπινο άκαρι Sarcoptes scabiei var. hominis, το οποίο εισχωρεί στο ανώτερο στρώμα του δέρματος, όπου ζει και αναπαράγεται. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο κνησμό, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες, και εξανθήματα που μοιάζουν με σπυράκια. Η μετάδοση της ψώρας γίνεται μέσω άμεσης επαφής δέρμα με δέρμα ή μέσω μολυσμένων αντικειμένων, γεγονός που καθιστά τη νόσο ιδιαίτερα μεταδοτική σε περιβάλλοντα με υψηλή συγχρωτισμένη δραστηριότητα.

Η νορβηγική ψώρα, από την άλλη, είναι πιο σοβαρή και μεταδοτική μορφή της νόσου, με υψηλότερο φορτίο παρασίτων και συχνότερη εμφάνιση σε ανοσοκατεσταλμένα ή ηλικιωμένα άτομα. Εμφανίζεται συνήθως με εκτεταμένες δερματικές βλάβες και μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και με σύντομη δερματική επαφή.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους πάσχοντες από νορβηγική ψώρα να απαιτούν άμεσες ιατρικές παρεμβάσεις, καθώς ενδέχεται να μην εμφανίζουν την κλινική εικόνα που συνήθως συνδέεται με την ψώρα, όπως είναι τα χαρακτηριστικά εξανθήματα ή ο κνησμός. Η πρόληψη των εστιών ψώρας είναι ζωτικής σημασίας για τη δημόσια υγεία.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts