Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ στο επίκεντρο αντιπαράθεσης για την αντιμετώπιση των φοιτητικών αγώνων

Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ στο επίκεντρο αντιπαράθεσης για την αντιμετώπιση των φοιτητικών αγώνων


Αναρχικοί προχώρησαν σε παρέμβαση μέσα στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, πετώντας τρικάκια και γράφοντας συνθήματα κατά της Βάνας Νικολαΐδου-Κυριανίδου, προεδρού του τμήματος Φιλοσοφικής. Η καθηγήτρια, μέσω Facebook, ανέφερε ότι οι αντιδράσεις αυτές προήλθαν από την αντίθεσή της στις θέσεις που εκφράστηκαν στη Σύγκλητο από φοιτητικούς συνδικαλιστές, οι οποίες φέρουν χαρακτηριστικά αντισημιτισμού, καθώς και από την υπεράσπιση του νόμου που στοχεύει στην αποσυμφόρηση των πανεπιστημίων από τους “αιώνιους” φοιτητές.

«Σε λίγες ώρες, ο χώρος της Φιλοσοφικής Σχολής γέμισε με τα φυλλάδια και κάποιοι τοίχοι διακοσμήθηκαν», σημείωσε. Στην επόμενη ανάρτησή της, η Νικολαΐδου δημοσίευσε το πλήρες κείμενο που αναρτήθηκε εναντίον της, καταγγέλλοντας την προσπάθεια κατασυκοφάντησής της και την χρησιμοποίηση ψεύδους.

Αναφερόμενη στην κατάσταση, η καθηγήτρια εξέφρασε ευχαριστίες για τη στήριξη που δέχεται, ενώ στα σχόλιά της περιέγραψε τις εναντίον της ενέργειες ως φασιστική επιδίωξη δολοφονίας χαρακτήρα. Για εκείνη, οι πρόσφατες καταδίκες των ενεργειών της Χαμάς αποτελούν συλλογική καταδίκη του παλαιστινιακού λαού και νομιμοποίηση επιθέσεων εναντίον τους από το Ισραήλ.

Η Νικολαΐδου, που κατηγορείται για δεξιές και αυταρχικές απόψεις, στοχοποιεί φοιτητικές ομάδες και καλεί σε βίαιες ενέργειες κατά των πολιτικών αντιπάλων της. Σύμφωνα με τους επικριτές της, η διδακτική της προσέγγιση περιλαμβάνει προπαγανδιστικά στοιχεία και ευνοεί μεροληπτικές διαδικασίες. Το έργο της, υποστηρίζουν, δεν αφορά την ακαδημαϊκή ακεραιότητα, αλλά τη στήριξη πολιτικών συμφερόντων.

Οι αντιδράσεις της Βάνας Νικολαΐδου, ειδικότερα για την εκπαίδευση, είναι δείγματα του πολιτικού κλίματος που ενδέχεται να επηρεάσει το πανεπιστημιακό περιβάλλον. Σε μια εποχή όπου η διαφωνία συνυπάρχει με βιαία δράση, η σχέση μεταξύ πολιτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας γίνεται όλο και πιο περίπλοκη. Η διαφωνία για τον ρόλο της και το πώς επηρεάζει τους φοιτητές είναι μόνο η αρχή μιας μεγαλύτερης συζήτησης για την ακαδημαϊκή ελευθερία και την πολιτική επιρροή στα πανεπιστήμια.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts