Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του Κτηματολογίου Υποχρεωτικές από Σεπτέμβριο 2024

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του Κτηματολογίου Υποχρεωτικές από Σεπτέμβριο 2024


Από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024, επεκτείνεται υποχρεωτικά η χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Κτηματολογίου για όλες τις συναλλαγές που γίνονται στα Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα της χώρας, μέσω των ιστοσελίδων ktimatologio.gov.gr και ktimatologio.gr. Η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής αντιστοιχεί στην προοδευτική εφαρμογή των ψηφιακών υπηρεσιών από το Κτηματολόγιο, ξεκινώντας από την Περιφέρεια Αττικής και ακολούθως στην Π.Ε Θεσσαλονίκης.

Με τη συγκεκριμένη κίνηση, το Ελληνικό Κτηματολόγιο αναμένει να δει σημαντικά οφέλη σε σχέση με την εξοικονόμηση χρόνου και κόστους, τόσο για τους πολίτες όσο και για το Δημόσιο. Η εφαρμογή περιλαμβάνει την ηλεκτρονική υποβολή διάφορων πράξεων, όπως:

1) Πράξεις που συντάσσονται από Συμβολαιογράφους και υποβάλλονται για εγγραφή από αυτούς και από φυσικά και νομικά πρόσωπα, με εξαιρέσεις για συγκεκριμένες περιπτώσεις,
2) Πράξεις που σχετίζονται με Δικηγόρους, όπως η εξάλειψη εμπράγματων ασφαλειών και η εγγραφή προσημείωσης,
3) Αιτήσεις διορθώσεων που μπορούν να υποβληθούν από διάφορους επαγγελματίες και πολίτες.

Λόγω της επικείμενης λήξης της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στις 30.11.2024, αναμένεται αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων που θα υποβληθούν. Με τον εκσυγχρονισμό του συστήματος, επιδιώκεται να επιταχυνθεί η διαδικασία των σχετικών υποθέσεων και να μειωθούν οι διοικητικές δαπάνες.

Επιπλέον, το Κτηματολόγιο χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, προσδιορίζοντας τον εαυτό του ως τον πρώτο δημόσιο φορέα στην Ελλάδα που εφαρμόζει ΑΙ στις διοικητικές διαδικασίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιτάχυνση των ενεργειών ελέγχου και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες και επαγγελματίες.

Σε ένα ακόμη βήμα προς τη βελτίωση των υπηρεσιών, καθιερώνεται νέο ενιαίο ωράριο λειτουργίας για τα Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα, το οποίο θα είναι από τις 08:30 έως τις 13:30, διευκολύνοντας την επιτόπια έρευνα των βιβλίων και των αρχείων.

Ο στόχος του Ελληνικού Κτηματολογίου είναι ο σύγχρονος και ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών του, προσφέροντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε όλους τους συναλλασσόμενους πολίτες και επαγγελματίες.
Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts