Η Υπερβολή στην Μετεωρολογία και οι Συνέπειες της στον Πολίτη

Η Υπερβολή στην Μετεωρολογία και οι Συνέπειες της στον Πολίτη


Ο Γιάννης Καλλιάνος, μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζει την ανησυχία του για τους «Προγνώστες του Πανικού» που επιδιώκουν τη δημοσιότητα μέσα από καιρικές «καταστροφές». Πιο συγκεκριμένα, κατακρίνει την υπερβολική δραματοποίηση των καιρικών συνθηκών στο διαδίκτυο και τονίζει ότι αυτές οι ανυπόστατες πληροφορίες αποσκοπούν καθαρά στην προσωπική προβολή κάποιων.

Ο Καλλιάνος υπενθυμίζει ότι οι θερμοκρασίες για το προσεχές Σαββατοκύριακο θα κυμανθούν γύρω στους 32-34°C, με πιθανότητα ακόμα και 35°C σε περιοχές της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας. Αντίθετα με όσα ακούγονται για «αεροχειμάρους» και «ακραίες» συνθήκες, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Δεδομένου ότι αυτό το φαινόμενο είναι συνηθισμένο για τον Σεπτέμβριο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει κατά 8°C από τη Δευτέρα, αγγίζοντας τους 26-27°C, κάτι που είναι επίσης φυσιολογικό για την εποχή. Οι προγνώσεις που δημιουργούν φόβο γύρω από αυτήν την «ακαριαία πτώση» είναι υπερβολικές. Ο άνεμος που θα πνέει θα διατηρηθεί στο εύρος 5-7 μποφόρ, και κάτω από κανονικές συνθήκες δεν συνεπάγεται επικίνδυνες μεταβολές.

Η βροχόπτωση που προβλέπεται για Κυριακή και Δευτέρα, όπως συμπληρώνει, θα επηρεάσει μόνο το 8-10% της χώρας και με τη μορφή ασθενούς έως μέτριας έντασης βροχοπτώσεων, κυρίως στη Θράκη και το Ανατολικό Αιγαίο. Επισημαίνει ότι οι 26-27°C είναι ιδανικές για την εποχή και η παρουσίαση της κατάστασης ως «κλιματική καταστροφή» είναι ανεύθυνη.

Καλεί τους επαγγελματίες στο χώρο να επιδεικνύουν υπευθυνότητα στην ενημέρωση και να μην παρασύρονται σε υπερβολές για προσωπική δημοσιότητα. Η μετεωρολογία θα πρέπει να βασίζεται στην αλήθεια και την ακρίβεια και όχι στην ψευδαίσθηση της δραματικότητας που δημιουργεί πανικό στους πολίτες.

Αποτελεί χρέος όλων να είναι υπεύθυνοι και ακριβείς, προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού. Καταλήγει, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει τη μετεωρολογία σε ένα κακόγουστο σόου, που πλήττει την αξιοπιστία του κλάδου.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts