Η Σημασία του Αντιγριπικού Εμβολιασμού για την Προστασία της Δημόσιας Υγείας

Η Σημασία του Αντιγριπικού Εμβολιασμού για την Προστασία της Δημόσιας Υγείας


Η περίοδος του αντιγριπικού εμβολιασμού ξεκινά και φέτος, με το υπουργείο Υγείας να ενθαρρύνει τους πολίτες να εμβολιαστούν σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Η γρίπη επικρατεί κάθε χρόνο από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, γεγονός που καθιστά σημαντικό να γίνει ο εμβολιασμός έγκαιρα ώστε να αποφευχθούν οι επιπλοκές. Τα συμβατικά εμβόλια προσφέρονται χωρίς ιατρική συνταγή και μπορούν να χορηγηθούν σε φαρμακεία, ενώ τα νέα ανοσοενισχυμένα εμβόλια απαιτούν ιατρική συνταγή και προορίζονται για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός θεωρείται η πιο αποτελεσματική μέθοδος προστασίας από τη γρίπη, εφόσον προλαμβάνει σοβαρές επιπλοκές και συμβάλλει στη μείωση της διασποράς του ιού. Συνιστάται να διενεργείται από τα μέσα Οκτωβρίου έως το τέλος Νοεμβρίου, δηλαδή πριν την έναρξη της εποχικής έξαρσης στη χώρα. Επιπλέον, ο εμβολιασμός είναι ασφαλής και μπορεί να συγχορηγηθεί με το εμβόλιο κατά του COVID-19.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, η κυκλοφορία των ιών της γρίπης Α και Β είναι σχεδόν σε ίσο επίπεδο, με μια ελαφριά υπεροχή του τύπου Α. Η τελευταία περίοδος της γρίπης, που εκτιμήθηκε από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 35/2024, εμφάνισε 149 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα σε νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, γεγονός που δείχνει την ανάγκη για εμβολιασμό, ιδιαίτερα σε άτομα υψηλού κινδύνου που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Ακατάλληλες μεταλλάξεις του ιού καθιστούν αναγκαία τη σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου για την περίοδο 2024-2025 σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Στη χώρα μας, θα είναι διαθέσιμα διάφορα αντιγριπικά εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων τετραδύναμων αδρανοποιημένων εμβολίων, που προορίζονται ειδικά για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, τα οποία έχουν υψηλή ανοσογονικότητα και ικανοποιητικό προφίλ ασφάλειας.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts