Η Σημασία των Ταξί στην Αστική Μετακίνηση και η Ανάγκη Βελτίωσης των Δημόσιων Συγκοινωνιών στην Ελλάδα

Η Σημασία των Ταξί στην Αστική Μετακίνηση και η Ανάγκη Βελτίωσης των Δημόσιων Συγκοινωνιών στην Ελλάδα


Το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ) εκπόνησε μια σημαντική έρευνα, η οποία ρίχνει φως σε ουσιώδη θέματα της δημόσιας συγκοινωνίας, επικεντρώνοντας τη προσοχή στη χρήση των ταξί. Η έρευνα υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του fyi.news και της Uber, και συμμετείχαν κάτοικοι των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι δημόσιες συγκοινωνίες βαθμολογούνται γενικά σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι υπηρεσίες ταξί φαίνεται να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην διασύνδεση των πολιτών με βασικά σημεία των πόλεων. Στη Θεσσαλονίκη, το 27% των κατοίκων χρησιμοποιούν ταξί για τις μεταφορές τους προς και από το αεροδρόμιο και τον σιδηροδρομικό σταθμό, ενώ στην Αθήνα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 6%.

Επιπλέον, η έρευνα αναδεικνύει την προτίμηση των κατοίκων για τις εφαρμογές ride-sharing, καθώς αυτές προσφέρουν περισσότερη ευκολία. Στη Θεσσαλονίκη, το 27% και στην Αθήνα το 39% βασίζονται σε αυτές τις εφαρμογές για την άνεση και την πρακτικότητα που παρέχουν. Οι κάτοικοι βαθμολόγησαν την άνεση με 3.8 στα 5 στη Θεσσαλονίκη και 3.5 στην Αθήνα, ενώ η ευκολία έλαβε 3.8 και 3.6 αντίστοιχα. Παρ’ όλα αυτά, οι κριτικές σχετικά με το κόστος και την προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρία παρέμειναν χαμηλές, υποδεικνύοντας την ανάγκη για βελτίωση.

Αναφορικά με την τιμολόγηση των υπηρεσιών, το 52% των συμμετεχόντων στη Θεσσαλονίκη και το 51% στην Αθήνα επισημαίνουν τη σημασία της διαφάνειας στην τιμολόγηση ανά διαδρομή. Επίσης, η ευέλικτη τιμολόγηση με βάση τη ζήτηση είναι αρκετά προτιμώμενη, με ποσοστά 40% στη Θεσσαλονίκη και 49% στην Αθήνα.

Η έρευνα υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών και ανοίγει τον δρόμο για συνεργασία μεταξύ των ταξί και των υπηρεσιών ride-sharing, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πιο ολοκληρωμένο και βιώσιμο δίκτυο αστικής κινητικότητας που να ενσωματώνει και άλλα μέσα μεταφοράς.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts