Η Σημασία της Πρόληψης και της Έγκαιρης Διάγνωσης στον Καρκίνο του Μαστού

Η Σημασία της Πρόληψης και της Έγκαιρης Διάγνωσης στον Καρκίνο του Μαστού


Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του μαστού αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, συχνά από τα αδενικά κύτταρα των πόρων και των λοβιδίων. Υπάρχουν και σπανιότερες μορφές που αναπτύσσονται από άλλους ιστούς, όπως τα σαρκώματα. Τα καρκινικά κύτταρα ενδέχεται να διεισδύσουν στους υγιείς ιστούς και μέσω των λεμφαδένων να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν νέα μάζα ή εξόγκωμα, πόνο στο στήθος ή στη θηλή, αλλαγές στο δέρμα του μαστού, εκκρίσεις από τη θηλή και ανωμαλίες στο σχήμα ή το μέγεθος του μαστού. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί κάποιο από αυτά τα σημεία, η άμεση επικοινωνία με τον γιατρό είναι κρίσιμης σημασίας για τη σωστή διάγνωση.

Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνει τον υγιεινό τρόπο ζωής, την αποφυγή ατροφίας του βάρους, καπνίσματος και αλκοόλ, καθώς και την τακτική ιατρική παρακολούθηση. Στην Ελλάδα, το Πρόγραμμα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Μαστού «ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ» προσφέρει δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία και κλινικές εξετάσεις σε γυναίκες ηλικίας 45 έως 74 ετών, με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση της ασθένειας.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την κληρονομικότητα, την αυξανόμενη ηλικία, την ιστορία καρκίνου στην οικογένεια και άλλους βιολογικούς παράγοντες. Ιδιαίτερα, οι γυναίκες με μεταλλαγμένα γονίδια BRCA 1 και BRCA 2 αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες στην Ελλάδα, με πάνω από 7.000 νέες περιπτώσεις ετησίως. Η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη, καθώς η νόσος μπορεί να είναι ιάσιμη εάν ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο. Τα διαγνωστικά εργαλεία περιλαμβάνουν μαστογραφίες, υπερήχους και βιοψίες σε περιπτώσεις υποψίας καρκίνου.

Ο καρκίνος του μαστού χωρίζεται σε δύο κύριες κατηγορίες: τον μη διηθητικό και τον διηθητικό. Ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργικές επεμβάσεις, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία και στοχευμένη θεραπεία.

Η ευαισθητοποίηση κατά του καρκίνου του μαστού είναι σημαντική, καθώς το 1 στα 9 άτομα ενδέχεται να διαγνωστεί με την ασθένεια στη ζωή του. Ο Οκτώβριος είναι μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη και την ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού, με σκοπό την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της πρόληψης.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts