Η Πολυδιάστατη Κληρονομιά του Μίμη Πλέσσα

Η Πολυδιάστατη Κληρονομιά του Μίμη Πλέσσα


Ο Μίμης Πλέσσας, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία σχεδόν 100 ετών, υπήρξε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φυσιογνωμίες του ελληνικού μουσικού κόσμου. Η πολυδιάστατη καλλιτεχνική του πορεία περιλάμβανε 57 δίσκους, μουσική για 104 ταινίες και 70 τηλεοπτικές σειρές, καθώς και συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες. Ωστόσο, η ζωή του δεν περιορίστηκε μόνο στη μουσική, καθώς ήταν επίσης ένας εξαιρετικά καταρτισμένος επιστήμονας.

Ο Δημήτριος (Μίμης) Πλέσσας γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1924 στην Αθήνα και από μικρός έδειξε ταλέντο όχι μόνο στη μουσική αλλά και στα θετικά μαθήματα. Αφού ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Λεόντειο Λύκειο, αποφάσισε να ακολουθήσει το δρόμο της χημείας, απογοητεύοντας τη μητέρα του, η οποία ευχόταν να μην μπει στον κόσμο της μουσικής.

Σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και αποφίτησε με «λίαν καλώς» παρότι οι συνθήκες κατά τη διάρκεια της Κατοχής ήταν δύσκολες. Τα βράδια, εκτός από τις σπουδές του, έπαιζε μουσική για να υποστηρίξει οικονομικά την οικογένειά του, που είχε πληγεί από την Κατοχή. Το πάθος του για τη μουσική δεν τον εγκατέλειψε ποτέ, παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε.

Μετά την αποφοίτησή του, κέρδισε υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Εκεί, η κατεύθυνση της ζωής του άλλαξε όταν κέρδισε τον πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό μουσικής στο Πανεπιστήμιο του Ντουλούθ. Αυτό το γεγονός τον ώθησε να στραφεί αμέσως στη μουσική, ακολουθώντας ενθουσιωδώς τις πιέσεις του πρύτανη να συνεχίσει το ταλέντο του. Μάλιστα, εισήχθη και στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ για να ολοκληρώσει το διδακτορικό του στη Βιολογική Χημεία, όμως η καρδιά του πάντα τον έσπρωχνε πίσω στη μουσική σύνθεση.

Η πορεία του Μίμη Πλέσσα αποδεικνύει πως ο δρόμος για την επιτυχία μπορεί να είναι γεμάτος ανατροπές και τυχαία γεγονότα. Παρότι θα μπορούσε να έχει διαγράψει μια επιτυχημένη καριέρα ως επιστήμονας, η κλήση της μουσικής ήταν αυτή που τελικά τον καθόρισε. Ο θάνατός του αφήνει πίσω του μια κληρονομιά που συνεχίζει να εμπνέει τις επόμενες γενιές. Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts