Η Κληρονομιά του Ευάγγελου Αβέρωφ και η Πολιτιστική Ταυτότητα του Μετσόβου

Η Κληρονομιά του Ευάγγελου Αβέρωφ και η Πολιτιστική Ταυτότητα του Μετσόβου


Η επιτυχία του Ευάγγελου Αβέρωφ, η οποία συνεχίζεται από τις επόμενες γενιές της οικογένειάς του, έχει αποδείξει τη διαχρονική αξία του αμπελώνα και των αμπελοοινικών παραδόσεων στο Μέτσοβο. Φέτος το καλοκαίρι, τόσο ο αμπελώνας που ίδρυσε ο Αβέρωφ το 1958-1959 όσο και οι τεχνικές που εφαρμόζονται εκεί, προστέθηκαν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Αυτή η κίνηση, που έγινε σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, επισημαίνει την πολιτισμική σημασία του αμπελώνα ως χαρακτηριστικού στοιχείου του ορεινού τοπίου της περιοχής και τη σύνδεση με την αμπελοκαλλιέργεια. Με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, οι αμπελοοινικές παραδόσεις του Μετσόβου – Κατώγι Αβέρωφ αναγνωρίστηκαν ως σημαντική πολιτιστική κληρονομιά.

Η διαδικασία του τρύγου στον αμπελώνα εκτυλίσσεται έντονα στις αρχές του φθινοπώρου, με την τρυγούμενη ποικιλία Cabernet Sauvignon να ωριμάζει στα κλήματα. Οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, συμμετέχουν ενεργά, τηρώντας τις παραδοσιακές μεθόδους που απαιτούν χειρωνακτική εργασία. Η συνεργασία αυτή δεν είναι μόνο για παραγωγικούς λόγους, αλλά και για να μεταδοθεί η παράδοση στην επόμενη γενιά.

Τα κρασιά που παράγονται από τον αμπελώνα φέρουν την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «Μέτσοβο», αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ορεινού εδάφους. Ο αμπελώνας συνεχίζει να διατηρείται με φροντίδα από τους συνεχιστές του Αβέρωφ, οι οποίοι υλοποιούν έργα όπως η κατασκευή μικρών αναβαθμίδων από φυσικά υλικά για να περιορίσουν τη διάβρωση.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts