Η ήττα του Ιράν και η δολοφονία του Χασάν Νασράλα αναταράσσουν τη Μέση Ανατολή

Η ήττα του Ιράν και η δολοφονία του Χασάν Νασράλα αναταράσσουν τη Μέση Ανατολή


Η σχεδόν κινηματογραφική εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από τις ισραηλινές δυνάμεις στο Νότιο Λίβανο έχει προκαλέσει μια χωρίς προηγούμενο ήττα για τον «άξονα της Αντίστασης» στη Μέση Ανατολή. Ο θάνατος του Νασράλα σημαίνει πως το Ιράν έχασε το «προκεχωρημένο» επιχειρησιακό φυλάκιο της Χεζμπολάχ και πλέον έρχεται σε άμεση αντιπαράθεση με το Ισραήλ, που έχει ρίξει το γάντι στην Τεχεράνη με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο.

Τώρα, όλος ο κόσμος παρακολουθεί τις επόμενες κινήσεις του καθεστώτος Χαμενεΐ. Το Ιράν δεν έχει πολλές επιλογές και βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη απόφαση. Να καταδικάσει απλώς το Ισραήλ ή να καλέσει άλλες δυνάμεις για δράση, κάτι που θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία και την εικόνα ισχύος που προβάλλει.

Ο Χαμενεΐ έχει δείξει στο παρελθόν ότι αναλύει τις προκλήσεις με ρεαλισμό, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιλογή να συμβουλεύσει τη Χεζμπολάχ να αποδεχτεί μια εκεχειρία, αντί να προχωρήσει σε στρατιωτικά αντίποινα. Αν επιλέξει τη στρατιωτική δράση, θα αναγκαστεί να ρίξει μεγάλο αριθμό στρατιωτών εναντίον ενός στρατού που έχει αποδείξει τη θανατηφόρα δύναμή του, καθώς και την τεχνολογική του υπεροχή.

Η δολοφονία του Νασράλα complicates the situation για τον νέο πρόεδρο του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος είχε εκλεγεί με την υπόσχεση να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Δύση. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Σαΐντ Αράκτσι, είχε πρόσφατα συμμετάσχει σε σημαντικές συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, οι οποίες είχαν ως στόχο την αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας. Ωστόσο, η δολοφονία δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις για την ιρανική διπλωματία.

Σύμφωνα με ανώτερο διπλωμάτη της Μέσης Ανατολής, η δολοφονία του Νασράλα είναι μια «κλωτσιά στα δόντια» για τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν αποδείξει ότι ο έλεγχος της κατάστασης έχει ξεφύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τυχόν χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και η κατάσταση είναι πλέον στα χέρια των Αγιατολάχ και του Νετανιάχου.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts