Η επίδραση της κλιματικής κρίσης στις πυρκαγιές και οι στρατηγικές πολιτικής προστασίας στην Ελλάδα

Η επίδραση της κλιματικής κρίσης στις πυρκαγιές και οι στρατηγικές πολιτικής προστασίας στην Ελλάδα


Η αντιπυρική περίοδος φέτος έχει κεντρικό ρόλο στη συνέντευξη του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, στην εφημερίδα «Η Βραδυνή της Κυριακής». Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι κλιματικές συνθήκες έχουν αλλάξει, καθιστώντας την περίοδο αυτή πιο προβληματική. Για πρώτη φορά βοηθήθηκαν οι αρχές από τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες φέτος, οι οποίες σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο το 2024 αναμένονται οι χειρότερες που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 40 χρόνια. Από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει κληθεί να αντιμετωπίσει περισσότερες από 4.500 φωτιές.

Σχετικά με την πυρκαγιά στην Αττική, ο κ. Κικίλιας σημείωσε τη σοβαρότητα της κατάστασης, υπογραμμίζοντας ότι η φωτιά εκδηλώθηκε σε «ακρότατες συνθήκες» μέσα σε οικισμό στον Βαρνάβα. Επισήμανε ότι από την αρχή, υπήρχε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, με περιοχές όπως το Γραμματικό και η Νέα Μάκρη να κινδυνεύουν άμεσα. Το γεγονός ότι οι πυρκαγιές ξέσπασαν με δείκτες επικινδυνότητας 4 ή 5 και πολλές κοντά σε κατοικημένες περιοχές επιβεβαιώνει την επείγουσα ανάγκη άμεσης αντίδρασης.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, το οποίο ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ, και ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος του έχει ήδη δημοπρατηθεί. Οι παραλαβές των έργων αναμένονται από το 2025 έως το 2030. Ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε ότι το 2024 θα ξεκινήσουν 831 προσλήψεις για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, ιδίως για τους δασοκομάντος, οι μονάδες των οποίων έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί.

Για το θέμα των εμπρησμών, επισήμανε ότι φέτος έχουν γίνει 396 συλλήψεις και έχουν επιβληθεί 1.030 πρόστιμα. Επιπλέον, ανέφερε την ανάγκη για ελεύθερη και απρόσκοπτη ψηφοφορία των βουλευτών κατά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας την ανάγκη διατήρησης του κύρους της θέσης.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts