Η επανασύνδεση του πολιτισμού και της κοινότητας στην Ίμβρο και την Τένεδο μέσω του Πανιμβριακού Συνεδρίου

Η επανασύνδεση του πολιτισμού και της κοινότητας στην Ίμβρο και την Τένεδο μέσω του Πανιμβριακού Συνεδρίου


Οι εργασίες του Πανιμβριακού Συνεδρίου ξεκίνησαν στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και με κεντρικό ομιλητή τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο Πατριάρχης, εμφανώς συγκινημένος, αναφέρθηκε στη γενέτειρά του, την Ίμβρο και την Τένεδο, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το μέλλον της Ίμβρου και τη σημασία της επιστροφής όσων επιθυμούν να παλιννοστήσουν.

Πραγματεύτηκε την κοινή πορεία και μοίρα των δύο νησιών, τονίζοντας την έλευση προσφύγων από την Ίμβρο και την Τένεδο σε διάφορες χώρες. Υπογράμμισε τη σημασία των ανθρώπων που παρέμειναν στην Ίμβρο κατά τις δύσκολες περιόδους, οι οποίοι διατήρησαν την πολιτιστική κληρονομιά και τις παραδόσεις του τόπου.

O Πατριάρχης αναφέρθηκε και στην επαναλειτουργία των ομογενειακών σχολείων το 2013, τονίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη ενίσχυσε τις ελπίδες της κοινότητας. Απαρίθμησε έξι καθοριστικούς παράγοντες που θα επιδράσουν στις εξελίξεις στην Ίμβρο, όπως οι σχέσεις του τουρκικού κράτους με την Ελλάδα, τη ρόλο της ιμβριακής Ομογένειας και τη συμβολή της τοπικής νεολαίας.

Ταυτόχρονα, σημείωσε την ανάγκη προσαρμογής στις σύγχρονες συνθήκες, διασφαλίζοντας ότι το “πνεύμα της Ίμβρου” δεν θα χαθεί. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους συλλόγους και τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας. Τόσο ο υφυπουργός Εξωτερικών όσο και η υφυπουργός Παιδείας απηύθυναν χαιρετισμούς, σημειώνοντας την αναγέννηση της Ίμβρου και τη σημασία των ελληνικών σχολείων.

Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κώτσηρα, ο οποίος ανέφερε ότι η αναζωογόνηση της Ίμβρου είναι αισιόδοξη. Ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου, Κύριλλος, υπογράμμισε την ανάγκη για τη συνέχιση της παρουσίας των Ελλήνων στα νησιά.

Το συνέδριο, που λαμβάνει χώρα 101 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης, αποσκοπεί στην ανάπτυξη και στην αύξηση του ελληνικού πληθυσμού στην Ίμβρο, εστιάζοντας στην εκπαίδευση και την απασχόληση. Η προσέλευση των συνέδρων ξεκίνησε το πρωί και η θεματολογία του περιλαμβάνει τρεις κύριες ενότητες σχετικά με τις προοπτικές και τα προβλήματα, την ανάπτυξη, και τον πολιτισμό.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts