«Η Έναρξη Λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης: Ένα Νέο Κεφάλαιο για τις Μεταφορές στην Πόλη»

«Η Έναρξη Λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης: Ένα Νέο Κεφάλαιο για τις Μεταφορές στην Πόλη»


Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την εμπορική λειτουργία της Βασικής Γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης, με την παράδοση να έχει προγραμματιστεί για τις 30 Νοεμβρίου. Έτσι, κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης θα αποκτήσουν ένα νέο μέσο μετακίνησης στον κεντρικό άξονα. Το προσωπικό της Ελληνικό Μετρό Α.Ε., καθώς και της εταιρείας λειτουργίας Thema, εργάζεται πυρετωδώς για την ετοιμασία του έργου, που έχει διανύσει μια πολυάριθμη και περιπετειώδη πορεία. Οι δοκιμαστικές διαδρομές των συρμών διεξάγονται καθημερινά, σε συνδυασμό με απαραίτητους ελέγχους στα συστήματα ασφαλείας και λειτουργίας.

Η Βασική Γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης εκτείνεται σε μήκος 9,6 χλμ. και διαθέτει 13 σύγχρονους σταθμούς, όπως οι Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Βενιζέλου, και Πανεπιστήμιο. Το αμαξοστάσιο που περιλαμβάνει το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας και άλλες εγκαταστάσεις, έχει συνολικό εμβαδόν 50.000 τ.μ. Εκτιμάται ότι θα εξυπηρετούνται 254.000 επιβάτες ημερησίως, με τη διάρκεια ταξιδιού να είναι μόλις 17 λεπτά, περιλαμβάνοντας τις στάσεις.

Η λειτουργία του Μετρό θα περιλαμβάνει καινοτόμα σχέδια, όπως η χρήση Αυτόματου Συστήματος (χωρίς οδηγό), το οποίο αναμένεται να καθιερώσει νέο πρότυπο ασφαλείας. Μάλιστα, οι σταθμοί θα διαθέτουν αυτόματες θύρες που προστατεύουν τους επιβάτες κατά την παραμονή τους στις αποβάθρες. Η κίνηση των συρμών θα ελέγχεται συνεχώς, προσφέροντας υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας και αξιοπιστίας.

Σημαντική είναι και η ανακάλυψη αρχαιολογικών ευρημάτων κατά τη διάρκεια της κατασκευής, με τον σταθμό «Βενιζέλου» να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους στο πλαίσιο ενός τεχνικού έργου διεθνώς. Η προστασία αυτών των ευρημάτων και η έκθεσή τους σε σταθμούς του Μετρό και μουσεία θα επιτρέψει στους πολίτες να αποκτήσουν πρόσβαση στην πλούσια ιστορία της πόλης.

Η ολοκλήρωση των τελευταίων εργασιών αποκατάστασης στη γύρω περιοχή του «Αλκαζάρ» και της Πλατείας Καπνεργατών αναμένεται σύντομα, ενισχύοντας τη γενικότερη εικόνα της περιοχής και την εμπειρία των πολιτών και επισκεπτών κατά τη χρήση του μετρό.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts