Η Δύναμη της Τέχνης και η Αντίσταση στη Νόσο μέσω της Εμπειρίας του Καρκίνου

Η Δύναμη της Τέχνης και η Αντίσταση στη Νόσο μέσω της Εμπειρίας του Καρκίνου


«Ο καρκίνος του μαστού ήταν η πιο δύσκολη σωματική και ψυχολογική δοκιμασία στη ζωή μου, αλλά ταυτόχρονα η πιο διδακτική. Με έκανε πιο δυνατή και μου έμαθε να ζω με διαφορετικό τρόπο. Μου ξεκαθάρισε το σημαντικό από το ασήμαντο και άλλαξε τις προτεραιότητές μου», λέει η εικαστικός Κατερίνα Τσιλεδάκη, αναφερόμενη στην εμπειρία της με τον καρκίνο του μαστού, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Διαγνώστηκε με καρκίνο το Νοέμβριο του 2021 στη Μαδρίτη, όπου ζούσε και εργάζονταν σε μια επιτυχημένη καριέρα στη σχεδίαση γραφικών για την τηλεοπτική κάλυψη των Ολυμπιακών αγώνων.

Το ταξίδι της προς την ανάρρωση ήταν γεμάτο προκλήσεις και απαιτούσε μεγάλη αντοχή. «Μετά τη διάγνωση, επέστρεψα στην Ελλάδα, όπου ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου: εύρεση γιατρών, βιοψία, πολλές εξετάσεις. Είχα χάσει κάθε έλεγχο στο σώμα μου», περιγράφει. Το πρώτο χειρουργείο που υποβλήθηκε ήταν μαστεκτομή και αφαίρεση ωοθήκης, ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαζόταν χημειοθεραπεία. Δυστυχώς, διαπιστώθηκε ότι ο τύπος καρκίνου ήταν επιθετικός, απαιτώντας χημειοθεραπείες και δεύτερο χειρουργείο.

«Οι επόμενοι μήνες ήταν εφιαλτικοί», τονίζει η Τσιλεδάκη. «Η χημειοθεραπεία είναι εξουθενωτική, προκαλεί τρομερούς πόνους, ναυτίες και άλλες παρενέργειες». Παρά τις δυσκολίες, η συμπαράσταση από τους αγαπημένους της τη βοήθησε να αντιμετωπίσει αυτή τη δοκιμασία. «Δυστυχώς, δεν το βιώνουν όλοι οι ασθενείς έτσι», προσθέτει.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην έκθεση τέχνης «Pink October», που διοργανώνεται στο «Σπίτι του Μάνα», η Τσιλεδάκη αναφέρει: «Κατά τη διάρκεια των θεραπειών, η σύντροφός μου πρότεινε να βγάλουμε φωτογραφίες ως αναμνηστικό. Από αυτές τις εικόνες και από τα σημάδια που άφησε ο καρκίνος στο σώμα μου, προέκυψε η ιδέα του πρότζεκτ μου: ”Beyond the Scars”, μια εικαστική διερεύνηση γυναικείων σωμάτων με ουλές». Τα έργα της παρουσιάζονται στην έκθεση και ενσωματώνουν την εμπειρία της σε μια ευρύτερη αφήγηση.

Η ιδρύτρια του «ΜΑΝΑ», Randa Ghandour, επισημαίνει ότι «η τέχνη συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση του καρκίνου, μειώνοντας τη σωματική και συναισθηματική κόπωση». Η έκθεση, που διαρκεί έως τις 31 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει έργα εικαστικών όπως οι Κανέλλα Αράπογλου, Αμαλία Βεκρή και Διονύσης Χριστοφιλογιάννης.

Η ιστορία της Κατερίνας Τσιλεδάκη δεν είναι μόνο μια αφήγηση επιτυχίας, αλλά και ένα μήνυμα ελπίδας: «Ελπίζω να ενδυναμώσω τους ανθρώπους που νοσούν και να τους υπενθυμίσω ότι στο μακρύ τούνελ της ασθένειας υπάρχει φως». Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts