Η Δίκη των Δικαστών και η Αντίσταση στην Πολιτική Καταπίεση στην Ελλάδα

Η Δίκη των Δικαστών και η Αντίσταση στην Πολιτική Καταπίεση στην Ελλάδα


Στις 24 Σεπτεμβρίου 1834, στο Ναύπλιο, συνέβη μία από τις πιο κομβικές δίκες της ελληνικής ιστορίας: η γνωστή «Δίκη των Δικαστών» Γεώργιου Τερτσέτη και Αναστάσιου Πολυζωίδη. Αυτοί οι δύο δικαστές, με απαράμιλλο θάρρος, αρνήθηκαν να υπογράψουν την καταδίκη σε θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημητρίου Πλαπούτα. Οι κατηγορίες για τους δύο αυτούς στρατηγούς αφορούσαν συνωμοσία κατά του βασιλιά Όθωνα, και οι δικαστές προτίμησαν να αμφισβητήσουν την εξουσία παρά να ακολουθήσουν την πολιτική σκοπιμότητα.

Η στάση των Τερτσέτη και Πολυζωίδη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς δέχθηκαν πιέσεις να «συμμορφωθούν». Ήταν μια πρωτόγνωρη πράξη, που αναδείκνυε την πίστη τους στη δικαιοσύνη, η οποία θα πρέπει να υπηρετεί τις αρχές του δικαίου και όχι τις πολιτικές ανάγκες. Οι δικαστές βρέθηκαν γρήγορα στο σκαμνί ως κατηγορούμενοι, μια εξέλιξη που πυροδότησε σάλο στην ελληνική κοινωνία.

Με την υποστήριξη του λαού και την αίσθηση του δικαίου, οι δύο δικαστές τελικά αθωώθηκαν πανηγυρικά. Αυτή η νίκη αποτυπώθηκε ως ένα φωτεινό κεφάλαιο στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας τη σημασία των νόμων και της δικαιοσύνης.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts