Η Δίκη για τους Θανάτους των Παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου και οι Ιατροδικαστικές Εκτιμήσεις

Η Δίκη για τους Θανάτους των Παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου και οι Ιατροδικαστικές Εκτιμήσεις


Η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα, η οποία εξέτασε πρώτη τη σορό της Μαλένας, κατέθεσε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τα σημάδια στο πρόσωπο του παιδιού προήλθαν από «ιατροφαρμακευτικό χειρισμό και δεν είναι κάκωση». Υποστήριξε μάλιστα ότι όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της δεν στήριζαν την υπόθεση εγκληματικής συμπεριφοράς.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου, κατηγορούμενη για τους θανάτους των δύο παιδιών της, Μαλένας και Ίριδας, παρακολουθούσε την κατάθεση κρατώντας σημειώσεις. Η κ. Τσάκωνα υπερασπίστηκε τα συμπεράσματα της έκθεσης νεκροψίας-νεκροτομής της, η οποία διέφερε από εκείνη των Καρακούση – Καλογρηά, η οποία διαπίστωσε ασφυκτικό θάνατο.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της, η ιατροδικαστής τέθηκε υπό σοβαρή πίεση από τις ερωτήσεις για τα ευρήματα της νεκροψίας της 3,5 ετών Μαλένας, η οποία είχε διαγνωστεί με λευχαιμία και κατέληξε λίγο μετά την πρώτη της χημειοθεραπεία, σε μια περίοδο που οι γιατροί πίστευαν ότι μπορεί να υπερνικήσει την ασθένειά της. Αναφερόμενη σε συγκεκριμένα σημάδια στο πρόσωπο του παιδιού, είπε ότι το σημάδι κοντά στο στόμα ήταν αποτέλεσμα ιατρικών διαδικασιών και όχι κάκωσης.

Από την υποβολή ερωτήσεων, η ιατροδικαστής εξήγησε αναφορικά με τη διαδικασία ΚΑΡΠΑ που ενδέχεται να είχε προηγηθεί σύμφωνα με το ιατρικό ιστορικό του παιδιού. «Είναι απολύτως φυσιολογικό ότι προηγήθηκε ΚΑΡΠΑ», τόνισε η μάρτυρας, ενώ προσκόμισε στο δικαστήριο συγγράμματα για να στηρίξει τις θέσεις της.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, η κ. Τσάκωνα κλήθηκε να διευκρινίσει διαφορές μεταξύ ασφυξίας και υποξίας. Σημείωσε ότι στην περίπτωση ασφυκτικού θανάτου θα υπήρχαν κακώσεις και ασφυκτικές κηλίδες, καθώς και καταγραφές στο ήπαρ. Η ίδια ανέφερε ότι και ο παθολογοανατόμος που συνεργάστηκε μαζί της συμφώνησε ότι η αιτία θανάτου της Μαλένας ήταν ηπατική ανεπάρκεια, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το ήπαρ ήταν κατεστραμμένο».

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts