Η Χαμάς παραμένει ακλόνητη μετά το θάνατο του Γιαχία Σινουάρ σύμφωνα με τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ

Η Χαμάς παραμένει ακλόνητη μετά το θάνατο του Γιαχία Σινουάρ σύμφωνα με τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ


Το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς «είναι και θα παραμείνει ζωντανό» παρά τον θάνατο του αρχηγού του, Γιαχία Σινουάρ, κατά τη διάρκεια ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης, δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. «Η απώλειά του είναι σίγουρα οδυνηρή για το μέτωπο της αντίστασης» στο Ισραήλ, αλλά «δεν πρόκειται να σταματήσει με το μαρτύριο του Σινουάρ», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του.

Ο Σινουάρ, ο οποίος είχε αναδειχθεί αρχηγός της Χαμάς το καλοκαίρι, ήταν κρίσιμος στην επίθεση του κινήματος κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία προκάλεσε μια αιματηρή σύγκρουση στην περιοχή. Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ περιέγραψε τον Σινουάρ ως «μια λαμπρή φυσιογνωμία της αντίστασης», σημειώνοντας ότι «στάθηκε με ακλόνητη αποφασιστικότητα εναντίον του απάνθρωπου και επιθετικού εχθρού».

Ο θάνατος του Σινουάρ ανακοινώθηκε από το Ισραήλ την Πέμπτη και σύμφωνα με τους New York Times, σκοτώθηκε από μια σφαίρα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε τραυματιστεί αρχικά στον πήχη του χεριού του κατά τις συγκρούσεις με τους ισραηλινούς στρατιώτες. Παρά την κατάσταση του, ο Σινουάρ προσπάθησε να περιμαζέψει την κατάσταση, αλλά οι συνθήκες δεν του επέτρεψαν να επιβιώσει.

Η Ιρανική κυβέρνηση έχει θέσει την παλαιστινιακή υπόθεση σε κεντρική θέση της εξωτερικής πολιτικής της από την ισλαμική επανάσταση του 1979 και υποστηρίζει ενεργά την Χαμάς και άλλες αντιπολιτευόμενες οργανώσεις.

Ο αρχηγός της Χαμάς είχε μόλις αναλάβει τη θέση του, διαδεχόμενος τον Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος επίσης σκοτώθηκε νωρίτερα. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι δυνάμεις τους είχαν πληροφορίες για πιθανή παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Χαμάς στην περιοχή και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονταν εδώ και εβδομάδες.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts