Γεννήθηκε στην Κρήτη ο εγγονός που φέρνει μια γιαγιά στη θέση της μητέρας του

Γεννήθηκε στην Κρήτη ο εγγονός που φέρνει μια γιαγιά στη θέση της μητέρας του


Μια 55χρονη γυναίκα στο Ηράκλειο της Κρήτης γέννησε πρόσφατα τον εγγονό της, σύμφωνα με ανάρτηση του γυναικολόγου-μαιευτήρα Αλέξανδρου Ζερβάκη. Παρόμοιες περιπτώσεις είναι σπάνιες, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.

Ο γιατρός ανέφερε ότι η γιαγιά αποφάσισε να βοηθήσει την κόρη της, η οποία γεννήθηκε με το σύνδρομο MAYER-ROKITASKY-KUSTER-HAUSER τύπου 1. Αυτή η κατάσταση οδηγεί στη συγγενή αγενεσία μήτρας, ενώ οι ωοθήκες παραμένουν φυσιολογικές και μπορούν να παράγουν ωάρια. Η πιθανότητα εκδήλωσης του συνδρόμου αυτού είναι περίπου 1 στα 5000 κορίτσια που γεννιούνται, με 2-3 περιστατικά να καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

Μετά από αποτυχημένες προσπάθειες στην Αθήνα, η μητέρα και η γιαγιά επηρεάστηκαν από το άγχος, καθώς ο χρόνος πιέζει. Ο κ. Ζερβάκης περιέγραψε τη διαδικασία προετοιμασίας που διήρκησε δύο χρόνια και περιλάμβανε πολλές παρεμβάσεις και εξετάσεις. Ιδιαίτερες προκλήσεις αποτέλεσαν η υπέρταση της γιαγιάς, η ηλικία της καθώς και τα νομικά θέματα που έπρεπε να επιλυθούν.

Η πρώτη απόπειρα εμβρυομεταφοράς απέτυχε, αλλά η δεύτερη ήταν επιτυχής και οδήγησε σε μια υψηλού κινδύνου κύηση. Ο γιατρός επισήμανε τη θέληση και την υπομονή της γυναικάς, η οποία «τηρούσε κατά γράμμα τις οδηγίες». Τελικά, γεννήθηκε ένα υγιές μωρό βάρους 3.500 γραμμαρίων, με τη γιαγιά να δηλώνει: «30 χρόνια περίμενα και φοβόμουν αυτή τη στιγμή».

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts