Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στο Νοσοκομείο Χανίων και επαναξιολόγηση μέτρων προστασίας

Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στο Νοσοκομείο Χανίων και επαναξιολόγηση μέτρων προστασίας


Δύσκολες στιγμές βιώνει το Νοσοκομείο Χανίων λόγω της αυξανόμενης έξαρσης της γαστρεντερίτιδας. Στο τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί συνολικά 126 κρούσματα, εκ των οποίων τα 59 σημειώθηκαν μόλις τις τελευταίες 24 ώρες. Η κατάσταση θα επαναξεταστεί σύντομα για την πιθανή άρση ή μη των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού, όπως αναφέρει το τοπικό Μέσο cretalive.

Η γαστρεντερίτιδα εμφανίζεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και πλήττει όλες τις ηλικιακές ομάδες, περιλαμβάνοντας παιδιά και ενήλικες. Συνήθως εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως διάρροιες και εμέτους και μπορεί να συνοδεύεται από ήπιο πυρετό. Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία καθώς τα κρούσματα φαίνεται να είναι ιογενούς προέλευσης, και πιθανώς συνδέονται με τον νοροϊό, αν και η περίοδος δεν είναι η αναμενόμενη για την έξαρση της συγκεκριμένης λοίμωξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΟΔΥ, η πρόσφατη έξαρση ιογενούς γαστρεντερίτιδας μπορεί να οφείλεται σε κάποιο νέο στέλεχος του ιού, στο οποίο ο πληθυσμός δεν έχει αναπτύξει ακόμη ανοσία. Ο νοροϊός, ο οποίος σχετίζεται με επιδημικές εξάρσεις γαστρεντερίτιδας, μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο μέσω του αέρα και των σταγονιδίων, ενώ είναι δυνατή και η τροφογενής και υδατογενής μετάδοση.

Τα συμπτώματα του νοροϊού εκδηλώνονται αιφνιδίως και μπορεί να διαρκέσουν από 12 έως 60 ώρες. Οι ασθενείς συχνά βιώνουν διάρροια, εμετούς, ναυτία, κοιλιακούς πόνους, κράμπες, πονοκεφάλους και μυϊκούς πόνους. Περίπου το 10% των περιπτώσεων απαιτεί ιατρική παρακολούθηση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει νοσηλεία. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε 2-3 ημέρες με ξεκούραση, καλή διατροφή και επαρκή ενυδάτωση, χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών ή φαρμάκων. Μόνο τα άτομα με σοβαρές υποκείμενες παθήσεις διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους.

Οι υγειονομικές αρχές συστήνουν την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, ειδικά για τον καθαρισμό των χεριών, ως το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την αποτροπή διάδοσης του νοροϊού.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts