Εβδομήντα χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς

Εβδομήντα χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς


Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα, καθώς συμπληρώνονται 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς. Στις 12 Οκτωβρίου 1944, οι καμπάνες της πρωτεύουσας ήχησαν ξανά μετά από τριάμισι χρόνια ναζιστικής κατοχής, προαναγγέλλοντας τη λευτεριά της πόλης. Οι Γερμανοί στρατιώτες υποστέλλουν τη σημαία του Γ’ Ράιχ από την Ακρόπολη και με γρήγορες κινήσεις εγκαταλείπουν την πόλη, παραδίδοντας ένα κατεστραμμένο κοινωνικό τοπίο, αλλά και την ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα. Οι δρόμοι γέμισαν με ελληνικές σημαίες και πολίτες που πανηγύριζαν τη λευτεριά.

Η ημέρα αυτή όμως δεν σήμανε μόνο την ολοκλήρωση της γερμανικής κατοχής. Αντίθετα, προκάλεσε την αρχή μιας ταραγμένης περιόδου που θα οδηγούσε στον Εμφύλιο Πόλεμο. Ο Γερμανός στρατηγός Χέλμουτ Φέλμι, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Άγγελο Γεωργάτο, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, εν μέσω αποδοκιμασιών από το πλήθος που ποδοπάτησε το στεφάνι, εκφράζοντας την οργή του για τα χρόνια ταπείνωσης.

Οι τελευταίες ημέρες της κατοχής ήταν γεμάτες εντάσεις και αντιδράσεις. Οι Γερμανοί άρχισαν την αποχώρησή τους καταστρέφοντας υποδομές και εκτελώντας αμάχους, ενώ οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ απέτρεψαν καίριες καταστροφές, όπως την ανατίναξη του εργοστασίου ηλεκτρισμού στο Κερατσίνι. Σε πολλές περιοχές, όπως η Καισαριανή, έλαβαν χώρα σφοδρές συγκρούσεις, καθώς οι πολίτες ετοίμαζαν την υποδοχή της ελευθερίας.

Ωστόσο, η επιστροφή της ελευθερίας συνοδευόταν από πολιτική αστάθεια. Το κενό εξουσίας που είχε δημιουργηθεί, σε συνδυασμό με την εκ νέου παρουσία των Βρετανικών δυνάμεων και της κυβέρνησης Παπανδρέου, αύξησε τις πολιτικές εντάσεις. Το ΕΑΜ, που διέθετε έλεγχο σε πολλές περιοχές, επιχείρησε να διατηρήσει την τάξη, αλλά οι συγκρούσεις και οι πολιτικές φιλοδοξίες των παρατάξεων οδήγησαν στα Δεκεμβριανά και τελικά στον Εμφύλιο Πόλεμο.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts