Εστία ευλογιάς σε εκτροφή προβάτων στην Τούμπα Σερρών και μέτρα προφύλαξης

Εστία ευλογιάς σε εκτροφή προβάτων στην Τούμπα Σερρών και μέτρα προφύλαξης


Μία επιβεβαιωμένη εστία ευλογιάς έχει εντοπιστεί σε εκτροφή προβάτων στην τοπική κοινότητα Τούμπας, στον Δήμο Εμμανουήλ Παππά της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Αυτή η πληροφορία προέρχεται από ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οριοθετήθηκαν ζώνες προστασίας και επιτήρησης σε ακτίνα 3 και 10 χιλιομέτρων γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή, ενώ έχει δημιουργηθεί και μία περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη που περιλαμβάνει 5 από τους 7 δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προειδοποιεί τους κατόχους εκμεταλλεύσεων προβάτων και αιγοειδών, καθώς και τους εμπλεκόμενους στο εμπόριο και τη διακίνηση αυτών, να παρακολουθούν στενά τα συμπτώματα της νόσου και να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του νοσήματος. Υπενθυμίζεται ότι η ευλογιά των προβάτων είναι ιογενής, υποχρεωτικής δηλώσεως, και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον ζωικό πληθυσμό καθώς και στην αγροτική οικονομία της χώρας.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, έχει ενεργοποιηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο περιλαμβάνει τη θανάτωση όλων των ζώων που ανήκουν σε ευαίσθητες κατηγορίες στην εν λόγω εκτροφή. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι η ευλογιά των προβάτων δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους. Οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων καλούνται να ενισχύσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις επιχειρήσεις τους.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts