Επίσκεψη του Μέγα Μάγιστρου John Dunlap στη Ρόδο για τα εγκαίνια έκθεσης ιστορίας του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη

Επίσκεψη του Μέγα Μάγιστρου John Dunlap στη Ρόδο για τα εγκαίνια έκθεσης ιστορίας του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη


Ο Μέγας Μάγιστρος, John Dunlap, αναμένεται να επισκεφθεί τη Ρόδο, όπου θα έχει συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο Dunlap θα αφιχθεί στην Ελλάδα το απόγευμα της Παρασκευής με το ιδιωτικό jet του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Νοσοκομειακού Τάγματος του Αγίου Ιωάννη των Ιεροσολύμων, συνοδευόμενος από εννεαμελή αποστολή, που περιλαμβάνει τον Μέγα Καγκελάριο Ρικάρντο Πατερνό ντε Μοντεκούπο, τον Μέγα Κομεντάριο Εμμανουέλ Ρουσό και τον Μέγα Οσπιταλάριο Αλεσάντρο ντε Φρανσίσις, καθώς και τον σύμβουλο του Τάγματος, Νικόλαο Δεληγιάννη.

Η επίσκεψη του Μέγα Μάγιστρου σχετίζεται με τα εγκαίνια μιας έκθεσης που αφορά την ιστορία του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη, της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Νοσοκομειακό Τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ έχει αναγνωριστεί ως κυρίαρχη οντότητα και αποτελεί μέλος-παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και τάγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Σήμερα αριθμεί 12.500 μέλη και 80.000 μονίμους εθελοντές, εκ των οποίων 13.000 είναι ιατρικό προσωπικό. Το Τάγμα έχει τις ρίζες του στους Ιωαννίτες Ιππότες, που ιδρύθηκαν το 1050 στην Ιερουσαλήμ, με σκοπό την φροντίδα των φτωχών και ασθενών προσκυνητών.

Αρχικά λειτουργούσε ως νοσοκομείο και, μετά την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ το 1099, μετατράπηκε σε θρησκευτικό τάγμα. Με την απώλεια της πόλης, το Τάγμα λειτουργούσε από τη Ρόδο (1310-1523) και αργότερα από τη Μάλτα (1530-1798), προτού διακόψει τη λειτουργία του από τον Ναπολέοντα. Παρ’ όλα αυτά, το Τάγμα επιβίωσε και διατηρεί τη μορφή του έως σήμερα.

Αξιοσημείωτο είναι πως το Τάγμα της Μάλτας διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με 103 κράτη, συμπεριλαμβανομένων και χωρών χωρίς κυρίαρχη θρησκεία τη ρωμαιοκαθολική. Ο Μέγας Μάγιστρος είναι ο κυβερνήτης του Τάγματος και η θητεία του είναι ισόβια. Από τις 13 Ιουνίου 2022, η θέση αυτή κατέχεται από τον John Dunlap, ο οποίος είναι δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της Αγίας Έδρας στα Ηνωμένα Έθνη. Έγινε Ιππότης της Μαγίστριας Χάριτος το 1996.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts