Επικαιροποιημένα Στοιχεία για την Ευλογιά των Αιγοπροβάτων και Οικονομικές Αποζημιώσεις για τους Κτηνοτρόφους

Επικαιροποιημένα Στοιχεία για την Ευλογιά των Αιγοπροβάτων και Οικονομικές Αποζημιώσεις για τους Κτηνοτρόφους


Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε πρόσφατα επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με τα κρούσματα ευλογιάς στα αιγοπρόβατα. Συγκεκριμένα, έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου, με αποτέλεσμα την θανατώσει 17.500 ζώων σε περιοχές όπως ο Έβρος, η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Καβάλα, οι Σέρρες, η Μαγνησία και η Κορινθία.

Για την οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων που έχουν υποστεί ζημίες, έχει δημοσιευθεί κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα και του αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση. Αυτή η απόφαση προβλέπει αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σχετικά με την καταπολέμηση των ζωονόσων, όπως η πανώλη μικρών μηρυκαστικών και η ευλογιά των προβάτων.

Οι αποζημιώσεις που ορίζονται στην ΚΥΑ είναι αυξημένες και εκτός από τις λεπτομέρειες της αποζημίωσης, η απόφαση καθορίζει συγκεκριμένα ποσά. Ειδικότερα, για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας, τα ποσά είναι τα εξής: για πρόβατα ή αίγες ηλικίας από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών, μέχρι 250 ευρώ, ενώ για κριούς ή τράγους αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών το ποσό φτάνει μέχρι 500 ευρώ. Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών, οι αντίστοιχες αποζημιώσεις είναι 220 ευρώ και 320 ευρώ για κριούς ή τράγους.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts