Επανέναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με μέτρα ασφαλείας μετά από κατολίσθηση

Επανέναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με μέτρα ασφαλείας μετά από κατολίσθηση


Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, ο οποίος είχε κλείσει μετά τον θανάσιμο τραυματισμό μιας τουρίστριας λόγω πτώσης μεγάλου βράχου έπειτα από έντονες βροχοπτώσεις. Η απόφαση προήλθε μετά από σύσκεψη που συντονίστηκε από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς και από τεχνική συνάντηση που αφορούσε τα πορίσματα αυτοψιών ειδικών επιστημόνων από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και το Τμήμα Γεωλογίας του ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με τα πορίσματα, ο κίνδυνος κατολίσθησης στο φαράγγι παραμένει στα επίπεδα προ της εκδήλωσης της κατολίσθησης που συνέβη στις 18 Σεπτεμβρίου 2024. Η επανέναρξη της λειτουργίας του Δρυμού έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024, με τα επίπεδα ασφαλείας να είναι συγκρίσιμα με την πρότερη περίοδο πλήρους λειτουργίας.

Η ανακοίνωση περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την πορεία μείωσης του κινδύνου κατολίσθησης σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έχουν υλοποιηθεί ήδη βραχυπρόθεσμες δράσεις, όπως ο καθαρισμός και η αποκατάσταση του μονοπατιού, καθώς και η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων στις εισόδους του Δρυμού. Ξεχωρίζει η τοποθέτηση πινακίδων σε μέρη υψηλής επικινδυνότητας για κατολισθήσεις, που διαπιστώθηκαν από τις αυτοψίες των ειδικών.

Για την ασφάλεια των επισκεπτών κατά την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας, ο αριθμός τους θα περιορίζεται στα 1.000 άτομα ημερησίως. Οργανωμένα γκρουπ θα εισέρχονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό εισιτήριο για να αποφευχθούν καθυστερήσεις ή ακυρώσεις.

Τέλος, οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται και να προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον του Δρυμού, καθώς και να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς κατά την είσοδο, έξοδο και παραμονή τους. Απαραίτητη είναι η ατομική ευθύνη για την ασφάλειά τους κατά την παραμονή τους στην περιοχή, ενώ θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες που παρέχει το προσωπικό των αρμόδιων υπηρεσιών.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts