Εντοπίστηκε το υποβρύχιο HMS Trooper που χάθηκε το 1943 στο Αιγαίο

Εντοπίστηκε το υποβρύχιο HMS Trooper που χάθηκε το 1943 στο Αιγαίο


Βρετανικό υποβρύχιο, που χάθηκε τον Οκτώβριο του 1943, εντοπίστηκε στο Ικάριο Πέλαγος. Πρόκειται για το HMS TROOPER, το όγδοο υποβρύχιο που ανακαλύφθηκε από την ομάδα υποβρυχίων ερευνών του Κώστα Θωκταρίδη, σε βάθος 253 μέτρων. Ο εντοπισμός του υποβρυχίου επιβεβαίωσε ότι η βύθισή του οφειλόταν σε έκρηξη νάρκης, καθώς παρουσιάζει τρία κομμένα τμήματα: πλώρη, μεσαίο τμήμα και πρύμνη.

Η τελευταία επιτυχής αποστολή του TROOPER ήταν η μεταφορά τριών πρακτόρων και πολύτιμου φορτίου, η οποία ολοκληρώθηκε με αποβίβαση των πρακτόρων στο Κάλαμο Ευβοίας. Η συνθηκολόγηση της Ιταλίας λίγες ημέρες πριν δημιουργούσε νέα δεδομένα στην περιοχή και προκάλεσε ανησυχία για γερμανικές αποβατικές επιχειρήσεις στα Δωδεκάνησα. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, το TROOPER εντοπίστηκε και, στη συνέχεια, αγνοήθηκε. Μόλις στις 17 Οκτωβρίου θεωρήθηκε ότι είχε χαθεί.

Ο Richard Wraith, πλοίαρχος στο Βασιλικό Ναυτικό και γιος του κυβερνήτη του υποβρυχίου, εξέφρασε τη συγκίνηση του για την επίπονη προσπάθεια της ερευνητικής ομάδας. Ο George Malcolmson, πρώην διευθυντής Αρχείου του Βασιλικού Μουσείου Υποβρυχίων, τόνισε ότι η γνώση της τοποθεσίας του ναυαγίου θα προσφέρει επίλογο στις οικογένειες των θυμάτων.

Η έρευνα για την αναζήτηση του Trooper ξεκίνησε το 1998 και απαιτήθηκαν πολλές αποτυχημένες αποστολές μέχρι να βρεθεί το υποβρύχιο. Οι ερευνητές εστίασαν σε γερμανικά ναρκοπέδια και εντόπισαν, τελικά, το ναυάγιο σε μια περιοχή όπου η γερμανική ναρκοθέτιδα DRACHE είχε τοποθετήσει νάρκες το 1943.

Η ταυτοποίηση του ναυαγίου και οι λεπτομέρειες της βύθισής του παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Το υποβρύχιο βυθίστηκε μετά από μια βίαιη έκρηξη, η οποία το διαμέλισε σε τρία τμήματα, καταδεικνύοντας την ένταση της καταστροφής. Η περιοχή υπόκειται στον ιστορικό μύθο του ναυτικού πολέμου και η ανακάλυψη του HMS TROOPER φέρνει στο φως τη μνήμη των 64 ανδρών του πληρώματός του που χάθηκαν.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts