Εντατικοποίηση Ελέγχων για Διασφάλιση Ορθής Συνταγογράφησης και Καταπολέμηση Απάτης στον ΕΟΠΥΥ

Εντατικοποίηση Ελέγχων για Διασφάλιση Ορθής Συνταγογράφησης και Καταπολέμηση Απάτης στον ΕΟΠΥΥ


Δέκα χρόνια πίσω αναμένεται να επιστρέψουν οι έλεγχοι για τις εικονικές συνταγογραφήσεις, με διεύρυνση και στις διαγνωστικές εξετάσεις. Τα νέα συστήματα ελέγχου που λειτουργούν στην ΗΔΙΚΑ έχουν καταστήσει πιο εύκολη την ανίχνευση των παραβατικών συμπεριφορών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση αυτών των συστημάτων, τουλάχιστον 100 περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης εντοπίστηκαν εις βάρος του ΕΟΠΥΥ.

Μόνο στο πρώτο οκτάμηνο του 2024, οι γιατροί που φαίνεται να παραβαίνουν υπερσυνταγογράφησαν από 250 έως 422 διαφορετικά φαρμακευτικά σκευάσματα ανά ασθενή, προκαλώντας ζημιά εκατομμυρίων ευρώ για τον οργανισμό. Οι κατ’ επανάληψη παραβάτες αντιμετωπίζουν συνέπειες, με καταλογισμούς για την αποδοχή των ζημιών που υπέστη το ελληνικό δημόσιο και απαγόρευση εκτέλεσης συνταγών για 6-12 μήνες σε εμπλεκόμενους φαρμακοποιούς. Η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, αναφέρει ότι έχουν διακοπεί οι συνταγογραφήσεις σε πέντε γιατρούς και έχουν επιβληθεί κυρώσεις που ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ γίνονται κι άλλες έρευνες.

Σε σχέση με τις διαγνωστικές εξετάσεις, αναφέρεται ότι η ψευδής εκτέλεση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα. Ο ΕΟΠΥΥ προβαίνει σε αναδρομικούς ελέγχους μέσω ψηφιακού συστήματος που διατηρούν τα διαγνωστικά κέντρα, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τη διεξαγωγή εξετάσεων. Κάθε μήνα αποστέλλονται ενημερωτικά σημειώματα σε 34.000 γιατρούς σχετικά με τη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων.

Η κ. Καρποδίνη επισημαίνει τη σημασία των συνεχών ελέγχων που εστιάζουν σε συγκεκριμένα μοντέλα συνταγογράφησης. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται και σε πραγματικό χρόνο, συνεργαζόμενοι με την ΗΔΙΚΑ κατά την διαδικασία της συνταγογράφησης. Ο ΕΟΠΥΥ επιδιώκει να υιοθετήσει σύγχρονα εργαλεία μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού, εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα οικονομικής διαχείρισης και εκκαθάρισης (ERP) SAP, με τη βοήθεια τεχνικών μηχανικής μάθησης και επιχειρηματικής ευφυΐας.

Ο φάκελος του ασφαλισμένου ενημερώνεται, με στόχο την εκκαθάριση των στοιχείων προκειμένου να αποφεύγονται μελλοντικά λάθη στις ιατρικές διαγνώσεις και αστοχίες στη διαδικασία της συνταγογράφησης. Ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει την προσπάθεια κατά της διαφθοράς, προκειμένου να προστατεύσει τους ασφαλισμένους του. Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts