Ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας με Νέα Γαλλικά Μαχητικά Rafale στην Ελλάδα

Ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας με Νέα Γαλλικά Μαχητικά Rafale στην Ελλάδα


Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει στην αρχή του επόμενου έτους την απόφαση για περαιτέρω ενίσχυση του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών της χώρας μας. Αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει την αγορά επιπλέον γαλλικών μαχητικών Rafale, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να διαθέτει συνολικά 30 από αυτά τα προηγμένα αεροσκάφη. Η απόκτηση των Rafale στοχεύει στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας και στην εξασφάλιση αεροπορικής υπεροχής στην περιοχή.

Η Πολεμική Αεροπορία έχει προτείνει στην κυβέρνηση την αγορά επιπλέον 6 Rafale, προκειμένου να συγκροτηθούν δύο πλήρεις μοίρες μαχητικών αεροσκαφών. Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζεται επίσης η σταδιακή απόσυρση των παλαιότερων Mirage 2000-5. Τα Rafale είναι συμβατά με τα οπλικά συστήματα των Mirage, διασφαλίζοντας τη διατήρηση και αξιοποίηση των στρατηγικών όπλων της Ελλάδας.

Παράλληλα, ανησυχίες εκφράζονται σχετικά με την αεροπορική υπεροχή της Ελλάδας, καθώς η Τουρκία σχεδιάζει την απόκτηση 40 Eurofighter. Η ολοκλήρωση αυτής της προμήθειας μπορεί να επηρεάσει τη στρατηγική ισορροπία στην περιοχή. Μετά την απόκτηση 4 Rafale μέχρι το τέλος του έτους, η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της 24 αεροσκάφη και αναμένεται να προχωρήσει στην παραγγελία άλλων 6 για τη δημιουργία δύο επιχειρησιακά πλήρων μοιρών.

Η αρχική παραγγελία περιλάμβανε 18 Rafale, εκ των οποίων 12 ήταν μεταχειρισμένα και 6 καινούργια, με συνολικό κόστος 1,07 δισ. ευρώ. Η νέα παραγγελία προγραμματίζεται να ακολουθήσει την ίδια λογική επενδύσεων. Ταυτόχρονα, οι σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας προωθούν άλλες αμυντικές συνεργασίες, όπως η απόκτηση μιας τέταρτης φρεγάτας τύπου Belh@rra.

Σημαντικός παράγοντας για την αεροπορική υπεροχή είναι η αποτελεσματική ενσωμάτωσή των Rafale στο επιχειρησιακό σχέδιο της Πολεμικής Αεροπορίας. Παρά τη μη χρήση τους σε αναχαιτίσεις στο Αιγαίο, η απόκτηση των Rafale συνέπεσε με περιορισμό των τουρκικών παραβιάσεων. Με πληθώρα όπλων στην διάθεσή τους, όπως οι πύραυλοι Meteor και SCALP, τα Rafale είναι κρίσιμης σημασίας για την άμυνα της χώρας.

Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα των Rafale είναι το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Spectra, το οποίο ενισχύει την επιβιωσιμότητα των μαχητικών, προσδιορίζοντας και αναγνωρίζοντας απειλές από μεγάλες αποστάσεις.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts