Διεξάγεται σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο το «6ο Συνέδριο Διαφορετικότητας στην Επιχειρηματικότητα 2024», που διοργανώνεται από το ΚΕΑΝ (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων) και το Diversity Charter Ελλάδος, σε συνεργασία με τη Bοussias. Το συνέδριο επιδιώκει να προάγει τη διαφορετικότητα και την υγιή ένταξη όλων στο εργασιακό περιβάλλον και συγκεντρώνει επαγγελματίες, ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους οργανισμών που αναζητούν τις καλύτερες πρακτικές και προσεγγίσεις για την ενίσχυση της συμπερίληψης σε όλες τις πτυχές της εργασιακής διαδικασίας. Οι συμμετέχοντες εστιάζουν στους έξι κύριους πυλώνες της διαφορετικότητας: φύλο, ηλικία, φυλή/χρώμα, αναπηρία/χρόνια πάθηση, εθνική/εθνοτική καταγωγή και σεξουαλικό προσανατολισμό/ταυτότητα φύλου.
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΑΝ, Σταύρος Μηλιώνης, άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου τονίζοντας τη σημασία της ισότητας και της συμπερίληψης για όλους, ανεξαρτήτως καταγωγής ή άλλων χαρακτηριστικών. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν και έχουν γίνει βήματα στην προώθηση των δικαιωμάτων της LGBTQI+ κοινότητας, υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα που χρειάζονται προσοχή. «Η σιωπή ενθαρρύνει τον βασανιστή, ποτέ το θύμα», είπε, καλώντας τους παρευρισκόμενους να αναγνωρίσουν ότι κάθε χώρος μπορεί να γίνει το κέντρο του κόσμου της αποδοχής και της διαφορετικότητας.
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, ανέφερε ότι προωθούνται βέλτιστες πρακτικές ποικιλομορφίας που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και διαχέονται στην ελληνική κοινωνία. Στο ίδιο πνεύμα, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνα Παπακώστα, επισήμανε τη δέσμευση τους για σχεδίαση δράσεων που θα διασφαλίσουν τα δικαιώματα όλων, με τη διαφορετικότητα να ενώνει την κοινωνία.
Αξιοσημείωτη ήταν η ομιλία της Helena Banner, ειδικού στην πολιτική επικοινωνία και την ηγεσία με 10 χρόνια εμπειρίας στην Κομισιόν, που τόνισε τη σημασία της συμπερίληψης των ανδρών στη συζήτηση για τη διαφορετικότητα. «Αφήνοντας τους άνδρες απέξω, δημιουργούμε μια αποκοπή», είπε και πρόσθεσε ότι η γυναικεία συναισθηματική ευφυΐα και η ικανότητα στη διαχείριση των σχέσεων είναι δύσκολο να αγνοηθούν σε ηγετικούς ρόλους.
Η Banner επεσήμανε ότι οι δομές ισχύος που έχουν δημιουργηθεί διαχρονικά από άνδρες, κάνουν επιτακτική την ανάγκη για αλλαγές, ώστε όλοι οι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις ικανότητές τους χωρίς διακρίσεις. Προτάσεις της περιλάμβαναν την επικέντρωση στην ηγεσία και τη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στη συζήτηση για μια πιο διαInclusive εργασιακή κουλτούρα.
Πηγή: newsbeast.gr