Ενημερωτική Εκστρατεία για Δωρεάν Προληπτικές Εξετάσεις Καρκίνου στην Ελλάδα

Ενημερωτική Εκστρατεία για Δωρεάν Προληπτικές Εξετάσεις Καρκίνου στην Ελλάδα


Ανακοινώνεται ότι ξεκίνησε η αποστολή ενημερωτικών SMS στους δικαιούχους του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια SMS έχουν ήδη σταλεί σε πολίτες, τους οποίους καλούν να προμηθευτούν δωρεάν self-test από συνεργαζόμενα φαρμακεία. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πολίτες ηλικίας 50-69 ετών που διαθέτουν ΑΜΚΑ και δεν έχουν διαγνωστεί με συγκεκριμένες παθήσεις του παχέος εντέρου.

Οι δικαιούχοι που έχουν θετικό αποτέλεσμα από το self-test έχουν το δικαίωμα να επισκεφτούν δωρεάν ιατρό γαστρεντερολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση, και αν απαιτείται, να προχωρήσουν σε διαγνωστική κολονοσκόπηση. Εκείνοι που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση μπορούν, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους, να παραλάβουν το self-test από οποιοδήποτε συνεργαζόμενο φαρμακείο χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Η αποστολή SMS συνεχίζεται επίσης στο πλαίσιο του Προγράμματος Πρόληψης «Προλαμβάνω», που αφορά τη Πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας. Ήδη πάνω από 1,4 εκατομμύρια γυναίκες έχουν λάβει ηλεκτρονικά παραπεμπτικά για εξετάσεις test Pap και HPV DNA, παρέχοντας δωρεάν επαναληπτική εξέταση σε όσες παρουσίασαν ευρήματα. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε τη σημασία των προληπτικών ελέγχων, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να μην αγνοήσουν τα μηνύματα του υπουργείου Υγείας.

Το Πρόγραμμα Πρόληψης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» σχεδιάστηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδας 2.0. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, υπογράμμισε ότι η τεχνολογία διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, με σκοπό τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι το πρόγραμμα παρέχει στους πολίτες άμεση πρόσβαση σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, χωρίς περίπλοκες διαδικασίες, συμβάλλοντας στη μείωση των περιστατικών καρκίνου και χαρακτήρισε την πρόληψη ως επένδυση στη ζωή μας.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts