Έναρξη Έρευνας για την Πτώση Ανελκυστήρα στις Φοιτητικές Εστίες Θεσσαλονίκης

Έναρξη Έρευνας για την Πτώση Ανελκυστήρα στις Φοιτητικές Εστίες Θεσσαλονίκης


Έρευνα έχει ξεκινήσει από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) για να διαπιστωθούν οι λόγοι που οδήγησαν στην πτώση κλωβού ανελκυστήρα στη Γ’ Φοιτητική Εστία Θεσσαλονίκης, το βράδυ της χθεσινής ημέρας. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του περιστατικού δεν βρίσκονταν φοιτητές στο ασανσέρ.

Η πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Άννα Ροκοφύλλου, επεσήμανε σε ανακοίνωσή της ότι «με προσωπική της εντολή, έχει ξεκινήσει έρευνα ώστε να διευκρινιστούν τα αίτια της πτώσης και να αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες». Επιπλέον, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ζητήσει και από ανεξάρτητο εξειδικευμένο φορέα να διερευνήσει το γεγονός και να υποβάλει πόρισμα για την προσθήκη αντικειμενικότητας στη διαδικασία.

Αναφορικά με τη συντήρηση των ανελκυστήρων στις φοιτητικές εστίες, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ γνωστοποίησε ότι έχει προκηρύξει διαγωνισμό από το Σεπτέμβριο του 2022, με αποτέλεσμα την ανάθεση της συντήρησης στην αξιόπιστη εταιρεία OTIS. Οι εργασίες επισκευής ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2023 και οι ανελκυστήρες έχουν πιστοποιηθεί από την καταξιωμένη εταιρεία TUV Austria, με πιστοποιητικά που λήγουν το 2026.

Από την έναρξη ισχύος της σύμβασης, η OTIS έχει τηρήσει υποχρέωση τακτικής συντήρησης των ανελκυστήρων δύο φορές τον μήνα από πιστοποιημένους τεχνίτες, καθώς και έκτακτης συντήρησης εντός 24 ωρών. Όπως τονίζει η κ. Ροκοφύλλου, «η ασφάλεια των φοιτητών αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα», γεγονός που δικαιολογεί τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, επιβεβαίωσε την άμεση ενημέρωση της αναδόχου εταιρείας για το συμβάν και αναφέρθηκε στην αναμονή για τη σύνταξη τεχνικής έκθεσης που θα διερευνήσει το περιστατικό, προσδιορίζοντας ότι όλες οι αρμοδιότητες σχετικά με τη συντήρηση των εστιών ανήκουν στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) εξέδωσε ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι είχε προειδοποιήσει για την κατάσταση των κτιρίων και είχε ζητήσει ανακαίνιση και αναβάθμιση των υποδομών. Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, κατέθεσαν αναφορά προς τον Υπουργό Παιδείας ζητώντας αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη συντήρηση και αναβάθμιση των φοιτητικών εστιών.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts