Εμβολιασμός κατά της γρίπης ξεκινάει με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες για την προστασία από τις ιώσεις

Εμβολιασμός κατά της γρίπης ξεκινάει με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες για την προστασία από τις ιώσεις


Με την πτώση της θερμοκρασίας να είναι ήδη εμφανής, οι κλειστοί χώροι αρχίζουν να γεμίζουν, και παράλληλα ξεκινά η περίοδος αυξημένων ιώσεων. Αυτή η κατάσταση απαιτεί αυξημένα μέτρα προφύλαξης και αντιγριπικό εμβολιασμό, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ανακοίνωσε ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός αρχίζει τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου για άτομα υψηλού κινδύνου που έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με την κα Παγώνη, οι νεότερες ηλικίες θα εμβολιαστούν από τον Νοέμβριο, ενώ οι γονείς των μικρών παιδιών θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο για να λάβουν οδηγίες. Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία για τις νέες μεταλλάξεις του ιού, αναφερόμενοι στις εξάρσεις που παρατηρήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο, όταν τα παιδιατρικά νοσοκομεία δέχθηκαν σημαντική πίεση από περιστατικά ιώσεων. Ο στόχος είναι να μην υπάρξει αυξημένη δραστηριότητα τόσο νωρίς φέτος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πρώτες παρτίδες εμβολίων έχουν ήδη φτάσει στα φαρμακεία. Η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας επισημαίνει ότι η περίοδος γρίπης 2024-2025 αναμένεται να είναι δύσκολη, με τον ιό της γρίπης να κυκλοφορεί παράλληλα με τον SARS-CoV-2. Ο εμβολιασμός προτείνεται να γίνεται από τα μέσα Οκτωβρίου έως το τέλος Νοεμβρίου.

Η κατεύθυνση για τον εμβολιασμό επικεντρώνεται σε ομάδες πληθυσμού, όπως άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, βρέφη και παιδιά 6 μηνών έως 5 ετών, καθώς και σε άτομα με χρόνια νοσήματα. Συνιστάται επιπλέον εμβολιασμός σε εγκύους, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, καθώς και στους ανθρώπους που φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα υψηλού κινδύνου.

«Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο», υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο. Η έγκαιρη και σωστή χορήγηση του εμβολίου μπορεί να μειώσει τη μετάδοση της γρίπης και να προφυλάξει από σοβαρές επιπλοκές. Στην τρέχουσα περίοδο, κρούσματα κορωνοϊού έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται και οι ειδικοί προτείνουν τον εμβολιασμό και κατά των δύο ιώσεων.

Ο ειδικός παθολόγος Κώστας Σταυρόπουλος σημειώνει ότι η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια, ιδιαίτερα του κορωνοϊού, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι πολλοί από τους νοσηλευόμενους με γρίπη φέτος δεν είχαν εμβολιαστεί, αν και ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts