Έλληνας Καθηγητής Αναλαμβάνει τη Θέση του Προέδρου στο CERN

Έλληνας Καθηγητής Αναλαμβάνει τη Θέση του Προέδρου στο CERN


Εξελέγη ο Έλληνας καθηγητής Κωνσταντίνος Φουντάς στη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου του CERN, που βρίσκεται στη Γενεύη, με θητεία που θα διαρκέσει από το 2025 έως το 2027. Η εκλογή του, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, υπήρξε αποτέλεσμα μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας, στην οποία συμμετείχαν άλλοι δύο υποψήφιοι. Ο κ. Φουντάς είναι διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και επιστημονικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN, κάτι που τον καθιστά τον πρώτο Έλληνα που αναλαμβάνει τη ηγεσία αυτού του σημαντικού ευρωπαϊκού ερευνητικού εργαστηρίου.

Ο υπουργείος υπογράμμισε τη σημασία αυτής της εκλογής, καθώς η επιτυχία του κ. Φουντά αποτελεί αποτέλεσμα μιας στοχευμένης και στρατηγικά οργανωμένης διπλωματικής κινητοποίησης, καθώς και του επιστημονικού του κύρους. Το CERN, το οποίο γιορτάζει 70 χρόνια λειτουργίας, αποτελείται από 24 κράτη μέλη, με την Ελλάδα να είναι ιδρυτικό μέλος. Αυτή τη στιγμή, οι υπάλληλοι του CERN ανέρχονται σε περίπου 2.600, ενώ προσφέρει υπηρεσίες σε πάνω από 600 ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια παγκοσμίως.

Το CERN παρέχει ένα μοναδικό σύνολο εγκαταστάσεων επιταχυντών σωματιδίων, διευκολύνοντας την έρευνα στην αιχμή της επιστήμης με βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Προσφέρει επίσης τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης επιστημόνων από όλο τον κόσμο, ενισχύοντας την πρόοδο στην επιστήμη και την τεχνολογία. Τέλος, το CERN συμβάλλει στην εκπαίδευση νέων γενεών φυσικών, μηχανικών και τεχνικών, προάγοντας τις αξίες της έρευνας και της επιστήμης. Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts