Εκλογικοί κατάλογοι σε κρίση με 10.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους του 1908 στην Ελλάδα

Εκλογικοί κατάλογοι σε κρίση με 10.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους του 1908 στην Ελλάδα


Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, η Ελλάδα έχει ένα εκλογικό σώμα που απαρτίζεται από 9.760.364 πολίτες. Ωστόσο, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι άνω των 80 ετών είναι πολύ περισσότεροι από τον πραγματικό αριθμό τους. Ένα εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι 10.000 πολίτες έχουν γεννηθεί το 1908, γεγονός που σημαίνει ότι είναι 116 ετών και συνεχίζουν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Το υπουργείο Εσωτερικών, για πρώτη φορά, επιχειρεί να εκκαθαρίσει τους εκλογικούς καταλόγους με συντονισμένες ενέργειες. Οι αιτίες για αυτήν την κατάσταση είναι ποικίλες. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», πολλοί Έλληνες που έχουν αποβιώσει στο εξωτερικό δεν έχουν δηλωθεί στις προξενικές αρχές, κάτι που πλέον είναι υποχρεωτικό.

Επιπλέον, πριν την έναρξη λειτουργίας του «Μητρώου Πολιτών», δεν υπήρχε ενιαίο πληροφοριακό σύστημα. Κατά τις μεταδημοτεύσεις, δεν πραγματοποιούνταν αυτόματες διαγραφές από τον δήμο προέλευσης. Ένα άλλο ζήτημα αφορά τις γυναίκες που παντρεύτηκαν πριν το 1983 και άλλαξαν επώνυμο λόγω γάμου, χωρίς ωστόσο να διαγραφεί η αρχική τους εγγραφή. Οι διαγραφές αναμένεται να γίνουν σύμφωνα με τον νόμο 5083/24 σχετικά με την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts