Εγκαίνια της Έκθεσης για την Ιστορία των Ιπποτών στη Ρόδο

Εγκαίνια της Έκθεσης για την Ιστορία των Ιπποτών στη Ρόδο


Σήμερα το μεσημέρι, στο εμβληματικό Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «From the Knights Hospitallers to the Knights of Malta». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Νοσηλευτικό Τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας. Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο μέγας μάγιστρος του τάγματος Fra’ John T. Dunlap, συνοδευόμενοι από βουλευτές Δωδεκανήσου, τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον δήμαρχο Ρόδου και εκπροσώπους των τοπικών αρχών.

Στον χαιρετισμό της, η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε: «Σήμερα καλωσορίζουμε την πρώτη επίσημη επίσκεψη μεγάλου μάγιστρου του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Νοσοκομειακού Τάγματος στην Ελλάδα, μετά την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών το 2021. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η Ρόδος υπηρέτησε ως κεντρικός τόπος του Τάγματος για 217 χρόνια, από το 1310 έως το 1523».

Η έκθεση αυτή αντικαθιστά την προηγούμενη, που χρονολογείτο από το 1999, και δίνει μια σύγχρονη εικόνα της ιστορίας του Τάγματος, τιμώντας τις παραδόσεις και των πολιτιστικών δεσμών που δημιουργήθηκαν την εποχή των Ιπποτών. Η συλλογή που παρουσιάζεται περιλαμβάνει σημαντικά αντικείμενα, έγγραφα και αναπαραγωγές που φωτίζουν την ιστορία του Τάγματος, προσφέροντας στους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

Η υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η έκθεση θα ενδυναμώσει τις σχέσεις Ελλάδας και Τάγματος, εδραιώνοντας συνεργασίες στους τομείς του πολιτισμού και της ανθρωπιστικής δράσης. Οργανώνονται επίσης δραστηριότητες που θα προάγουν αυτή τη σύνδεση, με την προσδοκία να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για το μέλλον. Ξεχωρίζουν αναφορές σε κορυφαία αντικείμενα όπως η Πράξη Δωρεάς του Καρόλου Ε’ που παραχώρησε τη Μάλτα στους Ιππότες το 1530 και η εικόνα της Παναγίας του Φιλερήμου.

Η νέα αυτή έκθεση σχεδιάστηκε με την ενεργό συμμετοχή της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και φιλοδοξεί να προσφέρει μια ανανεωμένη ματιά στην ιστορία του Τάγματος, καθώς και να ενισχύσει την κοινή πολιτιστική κληρονομιά Ελλάδας και Μάλτας.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts