Δυσκολίες και Αντιστάσεις στην Πρόσβαση στην Άμβλωση στην Ελλάδα

Δυσκολίες και Αντιστάσεις στην Πρόσβαση στην Άμβλωση στην Ελλάδα


Από το 1986, η άμβλωση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι όταν επισκέπτονται δημόσια νοσοκομεία για να προχωρήσουν σε διακοπή κύησης, γίνονται μάρτυρες προσπαθειών από μέρους του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού να τις αποτρέψουν, επικαλούμενες ηθικούς λόγους. Φράσεις όπως «θα σε τιμωρήσει ο Θεός» ακούγονται συχνά.

Μια γυναίκα, η οποία μοιράστηκε τη μαρτυρία της στην εκπομπή του MEGA, «Εξελίξεις Τώρα», ανέφερε την περιπέτεια της φίλης της, την οποία συνόδευσε σε δημόσιο νοσοκομείο. «Προσπαθούσαν να την αποτρέψουν με επιχειρήματα που θυμίζουν μεσαίωνα, λέγοντας ότι είναι αμαρτία και ότι δεν θα μπορέσει να κάνει παιδιά αργότερα, γιατί θα την εκδικηθεί ο Θεός και διάφοροι άλλοι», περιέγραψε. Ο Γολγοθάς όμως δεν τελειώνει εκεί. Μετά από πολλές μέρες αιμορραγίας, τής ανακοίνωσαν ότι η πρώτη επέμβαση δεν είχε γίνει σωστά και θα έπρεπε να υποβληθεί σε δεύτερη. Ακολουθώντας αυτήν είχε και τρίτη επέμβαση λόγω αποτυχιών.

Επιπλέον, γιατρός του ΕΣΥ αναφέρει την ταξική διάσταση του ζητήματος, υπογραμμίζοντας ότι η επιλογή ενός ιδιωτικού τομέα έρχεται με διαφορετικούς οικονομικούς περιορισμούς και ενδέχεται να οδηγήσει σε παρατυπίες, καθώς πολλές γυναίκες μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια αλλού αν οι τοπικές υπηρεσίες αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο.

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από το κέντρο Red Umbrella Athens, που παρέχει στήριξη σε άτομα που εργάζονται στο σεξ, αναδεικνύουν το πρόβλημα σε όλη του την έκταση. Μια γυναίκα, που έμεινε έγκυος από σπασμένο προφυλακτικό, απορρίφθηκε από δημόσιο νοσοκομείο λόγω πίεσης από το προσωπικό σχετικά με την απόφασή της να προχωρήσει σε άμβλωση, ενισχύοντας έτσι τις ανησυχίες για τη στήριξη και την καθοδήγηση που λαμβάνουν οι γυναίκες σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί επιπλέον ερωτήματα σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική υποστήριξη σε ζητήματα που αφορούν την αναπαραγωγική υγεία στην Ελλάδα.
Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts