Δυσκολίες και ανισότητες στη στήριξη γυναικών που γίνονται μητέρες στην Ελλάδα

Δυσκολίες και ανισότητες στη στήριξη γυναικών που γίνονται μητέρες στην Ελλάδα


Η ιστορία μιας γυναίκας που έγινε πρόσφατα μητέρα αναδεικνύει σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς στην Ελλάδα σχετικά με την κρατική στήριξη. Ο σύζυγός της κατήγγειλε ότι το ζευγάρι δεν μπορεί να αιτηθεί επιδόματα λόγω της πρόωρης γέννας, επικαλούμενος νόμο του 1951. Η γυναίκα είχε προσληφθεί μόλις τον Μάρτιο του 2024, και ο σύζυγος εξήγησε ότι ο νόμος απαιτεί 200 ένσημα πριν την ημερομηνία τοκετού για να δικαιούται η μητέρα τα επιδόματα μητρότητας.

«Το κράτος μας τιμώρησε επειδή γεννήσαμε πρόωρα», δήλωσε ο σύζυγός της, προσθέτοντας ότι αν το παιδί τους δεν είχε γεννηθεί νωρίτερα, η σύζυγός του θα είχε τα επιδόματα, καθώς θα συμπλήρωνε τα 200 ένσημα. Στην πραγματικότητα, όμως, είχε μόνο 188 κατά την ημερομηνία τοκετού, γεγονός που σημαίνει ότι δεν δικαιούται καμία βοήθεια.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κώστας Καραγκούνης, παρενέβη κατά τη διάρκεια της εκπομπής “Live You” του ΣΚΑΪ για να ρίξει φως στην κατάσταση. Ανέφερε ότι “μία μητέρα πρέπει να έχει 200 ένσημα τα τελευταία δύο χρόνια πριν τον τοκετό”, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι το ελάχιστο που απαιτεί ο νόμος. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση παρέχει έκτακτη ενίσχυση ύψους 534 ευρώ και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για το διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας, διασφαλίζοντας ότι ο ασφαλιστικός βίος δεν διακόπτεται και τα ένσημα προστίθενται.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts