Διεκδικώντας Αξιοπρέπεια οι Εκπαιδευτικοί Στις 23 Οκτωβρίου Απεργία στην Αθήνα και Άλλες Πόλεις

Διεκδικώντας Αξιοπρέπεια οι Εκπαιδευτικοί Στις 23 Οκτωβρίου Απεργία στην Αθήνα και Άλλες Πόλεις


Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας προγραμματίζει 24ωρη απεργία στις 23 Οκτωβρίου, συμπληρώνοντας ότι θα οργανώσουν απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, συγκεκριμένα στα Προπύλαια, στις 12 το μεσημέρι, καθώς και σε άλλες πόλεις της χώρας. Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ενάντια στους μισθούς που θεωρούνται εξευτελιστικοί και την αυξανόμενη ακρίβεια, ζητώντας να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια από τον μισθό τους.

Στην ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι από την εποχή των μνημονίων έως σήμερα, οι μισθοί τους έχουν υποστεί μείωση που φτάνει σχεδόν το 60% στην αγοραστική τους δύναμη, ενώ η ακρίβεια αυξάνεται αδιάκοπα, με τον εισαγωγικό μισθό να ανέρχεται σε μόλις 776 ευρώ. Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών περιλαμβάνουν την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού, την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλο τον κλάδο που θα προστατεύει βασικά εργασιακά δικαιώματα, καθώς και την εξίσωση των δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Ζητούν επίσης την άμεση κατοχύρωση 9μηνης άδειας ανατροφής για αναπληρωτές και να εξισωθεί το ωράριο των Νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών σε ολιγοθέσια με αυτό των υπολοίπων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Θέλουν, επιπλέον, να εξομοιωθεί το σύνολο του ωραρίου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με το ωράριο της Δευτεροβάθμιας, ζητώντας παράλληλα προστασία για τους εκπαιδευτικούς κατά την άσκηση του παιδαγωγικού τους έργου.

Ένα άλλο κομβικό σημείο είναι η αντίθεσή τους στις συμπτύξεις τμημάτων, επιθυμώντας να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξεπερνούν τους 15 μαθητές ανά τμήμα στο νηπιαγωγείο και τις Α’ – Β’ τάξεις, και 20 μαθητές στις υπόλοιπες, ενώ ζητούν να σταματήσουν οι πειθαρχικές διαδικασίες κατά εκπαιδευτικών και να χρηματοδοτηθούν τα σχολεία από τον κρατικό προϋπολογισμό σύμφωνα με τις πραγματικές τους ανάγκες, αποφεύγοντας την εξάρτηση από χορηγούς.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts