Διεκδίκηση Αξιοπρεπών Συνθηκών Ζωής από τους Εκπαιδευτικούς με Πανελλαδική Απεργία

Διεκδίκηση Αξιοπρεπών Συνθηκών Ζωής από τους Εκπαιδευτικούς με Πανελλαδική Απεργία


Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας οργανώνει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 23 Οκτωβρίου, με προγραμματισμένη συγκέντρωση στην Αθήνα στις 12:00 στα Προπύλαια, καθώς και σε άλλες πόλεις της χώρας. Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσής τους και ζητούν «αξιοπρεπείς όρους ζωής» απέναντι στους μισθούς που θεωρούν ότι τους έχουν οδηγήσει σε εξαθλίωση, καθώς και ενάντια στην αυξανόμενη ακρίβεια.

Από την περίοδο των μνημονίων μέχρι σήμερα, η αγοραστική δύναμη των μισθών των εκπαιδευτικών έχει μειωθεί σχεδόν κατά 60%, ενώ ο εισαγωγικός μισθός δεν ξεπερνά τα 776€. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί απαιτούν την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού, καθώς και την επαναφορά του μισθολογικού κλιμακίου του 2016-2017. Ζητούν τη σύναψη μιας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα εξασφαλίσει τα εργασιακά τους δικαιώματα και την εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών.

Ανησυχούν επίσης για τις αναγκαίες αλλαγές στην εκπαίδευση, όπως η κατοχύρωση 9μηνης άδειας ανατροφής για αναπληρωτές και η εξίσωση του ωραρίου εργασίας των Νηπιαγωγών με αυτό των λοιπών εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας. Επιπλέον, αντιτίθενται στις προτάσεις για συμπτύξεις τμημάτων, που προτείνουν ανώτατο όριο 15 μαθητών για νηπιαγωγείο και Α’ – Β’ τάξεις καθώς και 20 μαθητές για τις υπόλοιπες τάξεις. Τέλος, απαιτούν να χρηματοδοτούνται τα σχολεία από τον κρατικό προϋπολογισμό στις πραγματικές τους ανάγκες, χωρίς να αναγκάζονται να αναζητούν χορηγούς.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts