Διαμαρτυρία Γιάννη Σμαραγδή κατά του βουλευτή Νικόλαου Παπαδόπουλου για την ταινία Καποδίστριας

Διαμαρτυρία Γιάννη Σμαραγδή κατά του βουλευτή Νικόλαου Παπαδόπουλου για την ταινία Καποδίστριας


Ο Γιάννης Σμαραγδής, γνωστός σκηνοθέτης, εξέφρασε τη διαμαρτυρία του με επιστολή προς τον βουλευτή της ΝΙΚΗΣ, Νικόλαο Παπαδόπουλο, αναφορικά με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σχετικά με τη χρηματοδότηση της ταινίας για τη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια.

Στην επιστολή του, ο Σμαραγδής επισημαίνει ότι οι ισχυρισμοί του βουλευτή είναι ανακριβείς και πως απαξιώνει την τέχνη, με την οποία δεν πρέπει να ανακατεύονται οι πολιτικές σκοπιμότητες. Έκανε σαφές ότι προηγουμένως είχε αποτρέψει τον Παπαδόπουλο από το να προχωρήσει στην ερώτηση, αναφέροντας ότι η ταινία «Καποδίστριας» δεν θα έπρεπε να εμπλέκεται σε πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) δεν ενέκρινε τη χρηματοδότηση της ταινίας, αντίθετα με άλλες παραγωγές. Ο Σμαραγδής θεωρεί ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το έργο εκφράζει το ελληνικό συναίσθημα και δεν ανταγωνίζεται τις σύγχρονες τάσεις που κυριαρχούν. Ανέφερε επίσης την ελπίδα του ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα μπορέσει να εξασφαλίσει πιο αντικειμενικά κριτήρια χρηματοδότησης μέσω της ενσωμάτωσης του Ε.Κ.Κ. στο ΕΚΟΜΕ.

Ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ τελικά απέσυρε την ερώτησή του, και ο Σμαραγδής εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, ιδιαίτερα για την προσπάθεια αποδόμησης της υπουργού, την οποία θεωρεί την καλύτερη του μεταπολιτευτικού ελληνικού πολιτισμού.

Σε αυτή τη ταραγμένη πολιτική κατάσταση, ο σκηνοθέτης καλεί τους πολιτικούς να απομακρύνουν τα μικροκομματικά τους συμφέροντα από την τέχνη και τις ανθρώπινες αξίες, που προσφέρουν ελπίδα και παρηγοριά στην κοινωνία. Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts