Αποκατάσταση και Ανάδειξη του Νομισματοκοπείου του Τάγματος των Ιπποτών στη Ρόδο

Αποκατάσταση και Ανάδειξη του Νομισματοκοπείου του Τάγματος των Ιπποτών στη Ρόδο


Το υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, ανακοίνωσε την έναρξη έργου αποκατάστασης και ανάδειξης του κτηριακού συγκροτήματος του Νομισματοκοπείου του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της «Περβόλας», στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Το Νομισματοκοπείο έχει εμβαδόν 575 τ.μ. και αποτελείται από δύο κτήρια: το βόρειο διώροφο και το νότιο ισόγειο.

Η τοποθεσία του συγκροτήματος βρίσκεται στη διασταύρωση της βόρειας οχύρωσης και του ενδιάμεσου τείχους του Κολλακίου και είναι προσβάσιμη από τον «Κήπο του Κυβερνήτη». Εντός ή γύρω από το κτήριο έχουν βρεθεί 4.000 νομίσματα του πρώιμου 15ου αιώνα, γεγονός που επιβεβαιώνει τη λειτουργία του ως Νομισματοκοπείου.

«Το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά σε ένα νέο έργο στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου με στόχο την αποκατάσταση του Νομισματοκοπείου, ενός μνημείου που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον πολιτισμό της περιοχής», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Το έργο έχει προϋπολογισμό 800.000 ευρώ και χρηματοδοτείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης μέχρι το τέλος του 2025.

Οι εργασίες αποκατάστασης θα περιλαμβάνουν τη στερέωση του συγκροτήματος, την ενίσχυση της τοιχοποιίας, καθώς και την απομάκρυνση μεταγενέστερων κατασκευών για την αποκατάσταση του μνημείου στον ιστορικό του χαρακτήρα. Επίσης, θα διαμορφωθούν κατάλληλοι χώροι υποδοχής και εξυπηρέτησης επισκεπτών, σύγχρονες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και δίκτυα, καθώς και κατάλληλος φωτισμός.

Το βόρειο κτήριο, με επιφάνεια 320 τ.μ., εφάπτεται στην υποδομή της βόρειας οχύρωσης, ενώ το νότιο κτήριο, με επιφάνεια 255 τ.μ., αποτελείται από τέσσερις συνδεόμενους χώρους. Η σημερινή μορφή του συγκροτήματος είναι αποτέλεσμα εκτεταμένων ανακατασκευών που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας.

Το υπουργείο αντιλαμβάνεται τη σημασία της ανάδειξης των μνημείων και στοχεύει στο να το Νομισματοκοπείο να είναι ένα αναβαθμισμένο πολιτιστικό κέντρο που θα προσφέρει νέες χρήσεις στους πολίτες και τους επισκέπτες της Ρόδου.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts