Απεργία νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτών για τη βελτίωση του ΕΣΥ και δωρεάν υγεία για όλους

Απεργία νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτών για τη βελτίωση του ΕΣΥ και δωρεάν υγεία για όλους


Σήμερα, Πέμπτη 17/10, οι νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές πραγματοποιούν πανυγειονομική απεργία διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες για όλους. Τα σωματεία των υγειονομικών καλούν σε συγκέντρωση στις 8:30 το πρωί στον «Ευαγγελισμό».

Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι τα προβλήματα του ΕΣΥ δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς να αντιμετωπιστούν οι ρίζες τους, όπως το πολύ χαμηλό επίπεδο δημόσιων δαπανών υγείας, το οποίο ανέρχεται μόλις στο 5,5% του ΑΕΠ. Αυτό το ποσοστό είναι υποδεέστερο του μέσου όρου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που φτάνει το 7,5% του ΑΕΠ. Η οργάνωση υποστηρίζει ότι με τέτοιο επίπεδο δαπανών, το ΕΣΥ δεν μπορεί να βελτιωθεί, με αποτέλεσμα οι ιδιωτικές δαπάνες να συνεχώς αυξάνονται.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία στην περιφέρεια και στάση εργασίας 8-3 στην Αττική. Ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι η μονιμοποίηση συμβασιούχων, απομάκρυνση εργολάβων από τα νοσοκομεία και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Επιπλέον, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι η έλλειψη προσωπικού έχει οδηγήσει σε κλείσιμο στο 40% των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών. Παράλληλα, τα απογευματινά χειρουργεία, που εφαρμόστηκαν για να ελαφρύνουν τη λίστα αναμονής, έχουν αποτύχει, με μόλις 5.500 χειρουργεία να έχουν πραγματοποιηθεί σε 7 μήνες, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν ασθενείς που δεν βρίσκονται στη λίστα αναμονής.

Στη συνέχεια της συγκέντρωσης, προγραμματίζεται πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts