Απάτες με Συνταγογραφήσεις Φαρμάκων και Ιατρικών Ειδών κατά του ΕΟΠΥΥ

Απάτες με Συνταγογραφήσεις Φαρμάκων και Ιατρικών Ειδών κατά του ΕΟΠΥΥ


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αρχών σχετικά με τις απατες που αφορούν τις συνταγογραφήσεις ακριβών φαρμάκων και ιατρικών ειδών κατά του ΕΟΠΥΥ. Η Τζωρτζίνα, μια από τις πολλές θύματα της απάτης, αποκάλυψε ότι τα συγκεκριμένα ιατρικά είδη δεν προορίζονταν για άτομα με τη δική της κατάσταση υγείας. «2.132 ευρώ περίπου για ηλεκτρονικό ποδήλατο για τετραπληγία. Δεν έχω τετραπληγία, είναι σημαντικό να το διευκρινίσω. 3.500 ευρώ για ηλεκτρονικό ενισχυμένο αναπηρικό αμαξίδιο, 2.350 ευρώ για ορθοστάτη. Στέκομαι, δεν χρειάζομαι κανέναν ορθοστάτη», δήλωσε η Τζωρτζίνα στη συζήτησή της με την ΕΡΤ.

Ασθενής με σκλήρυνση κατά πλάκας καταγγέλλει ότι μέσα σε μόλις έναν μήνα, στο ΑΜΚΑ της καταγράφηκαν 13.000 ευρώ για ένα αναπηρικό αμαξίδιο που δεν χρειαζόταν. Οι αρχές ερευνούν δύο εταιρείες και τρεις γιατρούς που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις απάτης με εικονικές συνταγογραφήσεις ιατρικών προϊόντων μέσω του ΕΟΠΥΥ.

Για να αντιμετωπίσει παρόμοια φαινόμενα, ο ΕΟΠΥΥ έχει ενισχυθεί με δύο επιπλέον εργαλεία. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Άρης Αγγελής, εξήγησε ότι «για να περάσει μια συνταγή και να εκδοθεί, πρέπει πρώτα να ελέγχεται από τους αρμόδιους ελεγκτές και να υπάρχει τεκμηριωμένη αίτηση. Αλλιώς, “κόβεται” στο επίπεδο έκδοσης της συνταγής. Το δεύτερο εργαλείο αναφέρεται στην εκτέλεση των συνταγών μέσω της χρήσης One-time password. Θα αποστέλλεται μήνυμα στον ασθενή, ο οποίος θα πρέπει να παραβρίσκεται για να παραλάβει τη συνταγή και το προϊόν».

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts