Απαγόρευση Μετακίνησης Αιγοπροβάτων σε Όλη την Χώρα λόγω Ευλογιάς

Απαγόρευση Μετακίνησης Αιγοπροβάτων σε Όλη την Χώρα λόγω Ευλογιάς


Για δέκα ημέρες ισχύει απαγόρευση στη μετακίνηση αιγοπροβάτων σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να μειωθεί η εξάπλωση της ευλογιάς των προβάτων, η οποία έχει εντοπιστεί σε κτηνοτροφικές μονάδες στη Μαγνησία και την Κορινθία. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας, ο γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, καθώς και περιφερειάρχες και εκπρόσωποι από διάφορες οργανώσεις του τομέα.

Ο κ. Τσιάρας δήλωσε ότι η ευλογιά είναι μια πολύ μεταδοτική ασθένεια που, αν και δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στον κτηνοτροφικό τομέα. “Τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για να διασφαλίσουμε ότι η κρίση θα αντιμετωπιστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, πρόσθεσε, ενόψει των ελέγχων και της ενεργοποίησης πρωτοκόλλων προστασίας στις περιοχές όπου έχουν καταγραφεί νέα κρούσματα.

Ως αποτέλεσμα των πρόσφατων εξελίξεων, 104 εστίες της νόσου έχουν εντοπιστεί, με τις περισσότερες από αυτές να βρίσκονται στον Έβρο. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε., έχουν ήδη θανατωθεί 17.500 πρόβατα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου. Οι κτηνοτρόφοι και οι επιχειρηματίες του τομέα έχουν ενημερωθεί πλήρως για την κατάσταση και τα μέτρα που ισχύουν.

Διευκρινίζεται επίσης ότι η ευλογιά είναι ζωονόσος, γεγονός που σημαίνει ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Παράλληλα, ο υπουργός ανέβαλε το προγραμματισμένο του ταξίδι στο Μαρόκο λόγω των συνθηκών. Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts