«Αντίο στον Μίμη Πλέσσα Έναν Μουσικό Θρύλο της Ελλάδας»

«Αντίο στον Μίμη Πλέσσα Έναν Μουσικό Θρύλο της Ελλάδας»


Έφυγε από τη ζωή μία εβδομάδα πριν γιορτάσει τα 100 του χρόνια ο εμβληματικός συνθέτης και πιανίστας Μίμης Πλέσσας, προκαλώντας θλίψη σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο Δημήτριος (Μίμης) Πλέσσας, που γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου 1924, θα είχε μια ξεχωριστή μουσική παράσταση αφιερωμένη στη ζωή και την καριέρα του.

Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε από τη σύζυγό του, Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα, η οποία μοιράστηκε μια συγκινητική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην ανάρτησή της, εξέφρασε την απώλειά της: «Και ξαφνικά “Έπεσε βαθειά σιωπή…”….. “Κι εσύ δεν θα’σαι πλάι μου Αστέρι της Ζωής μου……” ….θα είσαι πάντα μέσα μου και θα με προσέχεις από ψηλά…..μέχρι να ξαναβρεθούμε Ψυχή μου.»

Ο Μίμης Πλέσσας υπηρέτησε τη μουσική τέχνη από πολύ νεαρή ηλικία. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας. Το 1952, μόλις 28 ετών, κατέκτησε το πρώτο βραβείο μουσικής από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και την επόμενη χρονιά αναγνωρίστηκε ως πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Η καριέρα του περιλάμβανε συνεργασίες με κορυφαίους καλλιτέχνες και τη σύνθεση μουσικής για ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, είχε τη δυνατότητα να διευθύνει μερικές από τις μεγαλύτερες ορχήστρες παγκοσμίως, αποσπώντας πολλές διακρίσεις. Από το 1986 έως το 1988, συμμετείχε ως συμπαρουσιαστής στην εκπομπή της ΕΡΤ «Καλλιτεχνικό καφενείο», όπου καλούνταν καλλιτέχνες για να μοιραστούν τις ιστορίες τους.

Ο Μίμης Πλέσσας τιμήθηκε το 2010 με το τίτλο του επίτιμου διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών. Το 2016, παρουσίασε το τελευταίο του έργο, «Διάφανος σταυρός», το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Είχε παντρευτεί τη Λουκίλα Καρρέρ και απέκτησαν μια κόρη, ενώ είχε και έναν γιο από προηγούμενο γάμο του. Η μουσική και η δημιουργικότητά του συνέχισαν να εμπνέουν και να απολαμβάνουν την εκτίμηση του κόσμου, αφήνοντας πίσω του μια πλούσια κληρονομιά.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts