Αντιμετώπιση Προβλημάτων Υδροδότησης στην Αθήνα σε Περίπτωση Ανομβρίας

Αντιμετώπιση Προβλημάτων Υδροδότησης στην Αθήνα σε Περίπτωση Ανομβρίας


Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται η ΕΥΔΑΠ, αναλύοντας διαφορετικά σενάρια για την αποτελεσματική διαχείριση των ζητημάτων υδροδότησης στην πρωτεύουσα, ειδικά σε περιόδους παρατεταμένης ξηρασίας. Παρόλο που τα υφιστάμενα αποθέματα στους ταμιευτήρες είναι αρκετά για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, έχουν ήδη αρχίσει προμελέτες για τη μεταφορά νερού από δύο ποταμούς που εκβάλλουν στη λίμνη Κρεμαστών.

Ταυτόχρονα, διεξάγονται συζητήσεις με μεγάλες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η ΔΕΗ και ο όμιλος Μυτιληναίου, για την κατασκευή 3 ή 4 μονάδων αφαλάτωσης. Αυτό είναι απαραίτητο, καθώς η διαδικασία αφαλάτωσης απαιτεί σημαντική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας. Μία από τις μονάδες μπορεί να κατασκευαστεί στην περιοχή του Λαυρίου, ενώ οι άλλες ενδέχεται να τοποθετηθούν στην πλευρά του Κορινθιακού Κόλπου, κατά μήκος του αγωγού μεταφοράς νερού από το Μόρνο στην Αθήνα.

Η ΕΥΔΑΠ διευκρίνισε ότι το κόστος του νερού από αφαλάτωσης είναι σημαντικό, φτάνοντας το 1 € ανά κυβικό, σε αντίθεση με την υφιστάμενη χρέωση που είναι 0,35 €. Ωστόσο, και οι δύο διαφορετικές προτάσεις θεωρούνται χρονοβόρες, καθώς θα απαιτηθούν τουλάχιστον τρία χρόνια για να τεθούν σε λειτουργία.

Η πιο άμεση και οικονομική λύση είναι η μεταφορά νερού από τη λίμνη Κρεμαστών, η οποία μπορεί να προσφέρει αποτελέσματα πιο γρήγορα από τρία χρόνια, εκτός αν υπάρξουν νομικά προβλήματα που θα προκαλέσουν καθυστερήσεις. Το έργο αυτό είναι σχετικά εύκολο, αλλά θα απαιτήσει διάνοιξη σηράγγων για την εγκατάσταση του αγωγού. Παρόμοιες διαδικασίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο παρελθόν με τη μεταφορά νερού από το φράγμα του Ευήνου στο δίκτυο του Μόρνου.

Το αρχικό σχέδιο περιλαμβάνει τη σύνδεση δύο παραποτάμων του Αχελώου, οι οποίοι εκβάλλουν στη λίμνη Κρεμαστών, με το δίκτυο του Μόρνου. Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΥΔΑΠ, εξετάζονται όλες οι δυνατές λύσεις για τη μακροπρόθεσμη επίλυση του προβλήματος υδροδότησης στην πρωτεύουσα. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Κυβέρνηση.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts