Ανησυχία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος για τη Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη και την Πρόσβαση των Ασθενών στα Φάρμακα

Ανησυχία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος για τη Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη και την Πρόσβαση των Ασθενών στα Φάρμακα


Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), εκφράζοντας την ανησυχία του για την προϋπολογισθείσα δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία. Ο ΣΦΕΕ επισημαίνει ότι η συνέχιση της πρόσβασης των ασθενών σε απαραίτητα νοσοκομειακά φάρμακα είναι σε κίνδυνο και καλεί την Πολιτεία να αναθεωρήσει άμεσα τον φαρμακευτικό προϋπολογισμό.

Στην επιστολή του, ο ΣΦΕΕ αναφέρει ότι οι εταιρείες-μέλη του έλαβαν σημειώματα για το νοσοκομειακό clawback της περιόδου, με τις υποχρεωτικές επιστροφές για την πλειονότητα της αγοράς να φτάνουν το 83%, ενώ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου αγγίζουν το 92%. Αυτή η κατάσταση δείχνει την ακραία υποχρηματοδότηση του νοσοκομειακού φαρμακευτικού προϋπολογισμού και τις αποτυχημένες πολιτικές που εφαρμόζονται στον τομέα του φαρμάκου.

Ο ΣΦΕΕ επισημαίνει ότι μετά από συνεχείς επισημάνσεις και δεσμεύσεις της Πολιτείας για στήριξη της καινοτομίας, η πραγματικότητα δείχνει την αντίθετη κατεύθυνση. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι μητρικές εταιρείες να περιορίσουν τη διάθεση καινοτόμων φαρμάκων στα νοσοκομεία, καθώς το κόστος καλύπτεται από τις ίδιες.

Η επιστολή κλείνει με ένα κρίσιμο ερώτημα: «Πώς μπορεί ένα φάρμακο που τιμολογείται στις χαμηλότερες τιμές στην Ευρωζώνη να είναι οικονομικά βιώσιμο όταν επιστρέφει το 83% των τιμολογημένων πωλήσεών του; Μπορεί η Πολιτεία να θεωρεί ότι αυτά τα φάρμακα θα συνεχίσουν να διατίθενται στην Ελλάδα;»

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts