Ανησυχία για την ακρίβεια και τις επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία

Ανησυχία για την ακρίβεια και τις επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία


Η ακρίβεια έχει αναδειχθεί ως η κυριότερη ανησυχία των πολιτών στην Ελλάδα, ένα συμπέρασμα που προκύπτει από έρευνα της Metron Analysis, η οποία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με την έρευνα, η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται πια ως ένα πρόβλημα που προκύπτει από εξωτερικούς παράγοντες, αλλά θεωρείται δομικό ζήτημα που ενισχύει την αίσθηση επισφάλειας στα νοικοκυριά, ειδικά σε περιόδους πολλαπλών κρίσεων.

Ακόμα, η έρευνα αναδεικνύει ότι η έννοια της ακρίβειας περιλαμβάνει μια ποικιλία πτυχών της οικονομικής ζωής, όπως οι βασικές ανάγκες, η ενέργεια, η στέγαση, καθώς και τομέες όπως η υγεία και η εκπαίδευση. Αυτές οι πτυχές συνδέονται άμεσα με την αναγκαία καθημερινή δαπάνη, καθώς και τις μηνιαίες υποχρεώσεις που έχει ένα νοικοκυριό, αντικατοπτρίζοντας την οικονομική του κατάσταση.

Μια άλλη έρευνα του ΚΕΠΕ, που παρουσιάστηκε στην ίδια εκδήλωση, επισημαίνει μια επικείμενη απειλή: τα φτωχότερα νοικοκυριά μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουν σταθερά υψηλότερους δείκτες τιμών καταναλωτή. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι, ενώ ο περιορισμός του πληθωρισμού είναι σημαντικός, δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα της ακρίβειας.

Η πραγματική λύση έγκειται στην αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών, προκειμένου να μπορέσουν οι πολίτες να καλύπτουν τις αυξανόμενες ανάγκες τους.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts