Ανασυγκρότηση και Ανασχεδίαση στον ΟΠΕΚΕΠΕ για Βελτίωση των Πληρωμών στους Αγρότες

Ανασυγκρότηση και Ανασχεδίαση στον ΟΠΕΚΕΠΕ για Βελτίωση των Πληρωμών στους Αγρότες


Αλλαγές προγραμματίζονται για να ανανεωθεί η εικόνα του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπό την επίβλεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο οργανισμός βρίσκεται σε διαδικασία εφαρμογής του εγκεκριμένου «σχεδίου εξυγίανσης» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αναμένεται να διαρκέσει δώδεκα μήνες.

Η υλοποίηση αυτής της διαδικασίας ήδη έχει αρχίσει και περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση του οργανισμού σύμφωνα με τα πρότυπα της αρμόδιας Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ανάμεσα στους στόχους είναι η διόρθωση των υφιστάμενων αδυναμιών και καθυστερήσεων που σχετίζονται με τις πληρωμές προς τους παραγωγούς.

Σε σχετική δήλωση στελεχών του υπουργείου, αναφέρεται ότι θα γίνουν αλλαγές στην οργανωτική δομή και στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Παράλληλα, διαβεβαίωσαν ότι οι προγραμματισμένες πληρωμές των ενισχύσεων στους αγρότες, που αναμένονται στα τέλη Οκτωβρίου, δεν επηρεάζονται.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο τμήμα Πληροφορικής και στο τμήμα Εποπτείας Φορέων. Για την ενίσχυση αυτών των τομέων προγραμματίζονται προσλήψεις προσωπικού, ενώ έχει ζητηθεί πρόσθετη ενίσχυση μέσω συμβάσεων τριών ετών και με δυνατότητα ανανέωσης για επιπλέον τρία έτη. Εξετάζονται επίσης αποσπάσεις και μετατάξεις υπαλλήλων για να ενισχυθεί ο οργανισμός με εξειδικευμένο προσωπικό.

Ζητείται νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα μετάταξης υπαλλήλων του Δημόσιου Τομέα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και ρυθμίσεις για αποσπάσεις. Περαιτέρω, κατά τον έλεγχο έχουν διαπιστωθεί πλημμέλειες από τον Φορέα Διαπίστευσης στην παρακολούθηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ενώ προγραμματίζεται η επικύρωση εφαρμογών για διοικητικούς ελέγχους.

Στην πορεία του σχεδίου δράσης, προγραμματίζεται και η έκδοση νέων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) που θα καθορίζουν σαφώς τα καθήκοντα των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Ειδικότερα, αναμένεται η ανάκτηση ποσών που είχαν καταβληθεί αχρεωστήτως, με περισσότερους από 197.000 αγρότες να καλούνται να επιστρέψουν συνολικά 52,3 εκατ. ευρώ.

Είναι αναγνωρίσιμο ότι η περίπτωση αυτή δεν είναι πρωτοφανής, καθώς παρόμοια ζητήματα είχαν παρουσιαστεί στο παρελθόν, όπως οι πληρωμές του 2017 που αφορούσαν 159.000 δικαιούχους. Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts