Αλλαγές στις Κληρονομιές και Διαθήκες για Πρώτη Φορά μετά το 1946

Αλλαγές στις Κληρονομιές και Διαθήκες για Πρώτη Φορά μετά το 1946


Με σημαντικές αλλαγές προγραμματίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει στον τομέα των κληρονομιών και διαθηκών, ένα ζήτημα το οποίο παρέμενε αμετάβλητο από το 1946. Κατά τις πληροφορίες από το MEGA και τη δημοσιογράφο Ιώαννα Μάνδρου, οι νέες ρυθμίσεις έχουν ήδη λάβει την έγκριση του πρωθυπουργού και επηρεάζουν τόσο τους κληρονόμους όσο και τους κληροδότες.

Ένα από τα κύρια μέτρα περιλαμβάνει την κατάργηση των ιδιόχειρων διαθηκών, με τη νέα διαθήκη να απαιτεί τη συμμετοχή συμβολαιογράφου. Ακόμη και αν έχει συνταχθεί μία ιδιόχειρη διαθήκη, αυτή δεν θα γίνεται αποδεκτή εφόσον υπάρχει καταγεγραμμένη συμβολαιογραφική.

Επιπλέον, θα υπάρξει χρονικός περιορισμός για την αποδοχή της διαθήκης, γεγονός που θα αποτρέψει την καθυστέρηση από κληρονόμους που αδιαφορούν, κάτι που οδηγεί σε καταστροφή πολλών ακινήτων. Αν ο κληρονόμος δεν ανταποκριθεί εντός του καθορισμένου χρόνου, το μερίδιο θα μοιράζεται στους υπόλοιπους νόμιμους κληρονόμους.

Για πρώτη φορά θεσπίζεται κληρονομικό δικαίωμα για τους συντρόφους ζωής, ανεξαρτήτως αν είναι παντρεμένοι ή αν έχουν γίνει σύμφωνο συμβίωσης με τον αποθανόντα. Αντίθετα, μειώνεται το δικαίωμα κληρονομιάς για τους συζύγους που βρίσκονται σε τυπικές σχέσεις, όπως αυτοί που έχουν διακόψει τη συμβίωσή τους.

Επιπλέον, οι υπερήλικες γονείς θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία κληρονομιάς, προκειμένου η περιουσία να κατευθύνεται σε νεότερους συγγενείς. Τέλος, θα επιτραπούν και οι κληρονομικές συμβάσεις, επιτρέποντας έτσι στους κληροδότες να τακτοποιούν προληπτικά θέματα σχετικά με την περιουσία τους εν ζωή, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές δικαστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ κληρονόμων.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts